OBITELJSKA DRAMA

'BORI SE ZA MENE! NEMOJ ODUSTATI, NEMOJ ME DATI OD SEBE!' Riječi sina Anđe Marić prije nego li ga je slovenski sud oduzeo majci

U presudi nije uvaženo to da je dijete pet puta pred sudom izričito izjavilo kako želi ostati živjeti sa svojom majkom

Sin pjevačice i voditeljice Anđe Marić i slovenskog fotografa Primoža Dolničara, 10-godišnji Gašper, nastavit će živjeti s ocem, a majku će viđati svaki drugi vikend. Tako je odlučio ljubljanski građanski sud nakon trogodišnjeg postupka u kojem se odlučivalo s kim će Gašper nastaviti živjeti nakon razvoda roditelja. Anđa Marić uložit će žalbu na tu presudu.

- Odluka suda da se Gašpera dodijeli ocu, a da se meni dopusti da vlastito dijete ubuduće viđam svaki drugi vikend nepravedna je i prestrašna. Iz presude koja se proteže na pune 33 stranice ja ni nakon što sam je dvadeset puta pročitala nisam shvatila zbog čega je sud tako odlučio - kaže očajna Anđa Marić, najavljujući da tek sada počinje njezina borba za sina.

- Za svoje ću se dijete boriti do kraja! Ako sud ne uvaži moju žalbu na ovu nepravomoćnu presudu, tužit ću Vrhovnom sudu. Ustreba li, zbog Gašpera ću ići i na Europski sud za ljudska prava - kaže pjevačica, koja ističe da se njezin sin dosad već pet puta na sudu izjasnio da bi želio ostati živjeti sa svojom mamom.

Propali sporazum

- Neki dan smo razgovarali pa sam ga, sva zdvojna, pitala: ‘Gašpi, što ćemo sad dalje? Hoćeš li neko vrijeme biti s tatom, pa onda opet doći kod mene?’ A on mi je na to odgovorio: ‘Ne, mama! Želim biti kod tebe. Bori se za mene! Nemoj odustati, nemoj me dati od sebe!’ - prepričava Anđa.

Podsjetimo, Anđa Marić, koja više od deset godina živi u Ljubljani, prestala je živjeti s mužem još 2006. pošto je, kako je ispričala medijima, doznala da je vara s njenom bliskom prijateljicom. Bivši muž joj je, tvrdi, čak pokazao i videosnimku seksa s prijateljicom i predložio joj da nastave živjeti svi zajedno, utroje. Anđa na to, kaže, nije pristala te se odselila. Njezin bivši muž u međuvremenu se oženio prijateljicom s kojom je dobio dijete.

U braku Anđe Marić i Primoža Dolničara rodio se mali Gašper, koji je u vrijeme razlaza imao nešto više od tri godine. Roditelji su se dogovorili da će dječak živjeti jedan tjedan s mamom, a jedan s tatom. Međutim, nekoliko godina poslije shvatili su da takav model naprosto ne odgovara njihovu djetetu, osobito nakon što je krenuo u školu.

Diskriminacija vještaka

Roditelji su stoga krenuli na medijaciju da se dogovore kako će se nastaviti brinuti o djetetu, no dogovora nije bilo te je otac 2010. sudski zatražio da dijete nastavi živjeti s njim. Zatražio je puno skrbništvo i alimentaciju od 200 eura. Sudski postupak je trajao tri godine, tijekom kojih je Gašper i dalje živio tjedan dana kod majke, a tjedan dana kod oca.

Već tijekom posljednjih ročišta bilo je jasno da je sud skloniji ocu, iako su neke argumentacije sudskih vještaka okarakterizirane kao ozbiljna diskriminacija. Kako nam je nakon prošlog ročišta ispričala Tina Šnajder Paunović, ljubljanska odvjetnica Anđe Marić, klinička psihologinja je, primjerice, zaključila da je otac pogodniji od majke jer majka nema poniznosti, svojim ponašanjem provocira supruga te ga je nagnala na loše ponašanje!

A Anđa Marić, prema onome što je jučer objavila na Facebooku, ima osjećaj da se preselila u “zonu sumraka” .

“Da, ja sam u Zoni sumraka. Već neko vrijeme. Molim vas, pozovite redatelja, trebam kratki predah!” napisala je Anđa Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:06