POZITIVNO UTJEČU JEDNI NA DRUGE

BRAĆA I SESTRE MOGU ODREDITI KOLIKO STE LJUBAZNI I SUOSJEĆAJNI Istraživanje pokazalo da svaki član obitelji igra važnu ulogu u razvoju djeteta

Ilustracija
 Profimedia, ImageSource

Uzimaju vam stvari iz ormara. Upadaju vam sobu bez pitanja. Pred roditeljima šire laži o vama. Za sve ste im krivi. Konstantno vas zadirkuju. Braća i sestre su stvarno grozni. Istovremeno, predivno je imati brata i sestru, a prema novoj studiji, ako imate brata ili sestru, šanse su velike da ste suosjećajniji, piše The Independent.

Nije neuobičajeno da si braća i sestre često znaju ići na živce, međutim odrastanje s bratom ili sestrom može pozitivno utjecati na razvoj djeteta.

Nova studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Calgaryju, Sveučilišta Laval, Sveučilišta Tel Aviv i Sveučilišta u Toronto otkrila je da djeca čiji su braća i sestre bili prijazni, topli te puni podrške kao odrasle osobe bili suosjećajniji od onih čiji braća i sestre nisu posjedovali takve karakterne crte.

Studija je također pokazala da i mlađi i stariji braća i sestre mogu tijekom cijelog svog života pozitivno utjecati jedni na druge po pitanju razvoja suosjećanja.

"Naša otkrića naglašavaju važnost uloge svakog člana obitelji na razvoj djeteta", rekla je Sheri Madigan, profesorica psihologije na Sveučilištu u Calgaryju i koautorica studije koja je objavljena u časopisu Child Development.

Za potrebe studije znanstvenici su proučavali 452 para braće i sestara starih između 18 mjeseci i četiri godine te njihove majke tijekom perioda od 18 mjeseci. Cilj im je bio otkriti može li razina suosjećanja s početka studije predvidjeti promjene u razini empatije na kraju studije. S tim na umu, istraživači su obitelji koje su pratili snimali u njihovim domovima, a majke su morale ispuniti upitnike.

Razina empatije kod djece mjerila se promatranjem djetetovog ponašanja i izraza lica tijekom interakcije s odraslim istraživačem koji se pravio da je povrijeđen ili tužan. Djeci je rečeno da se istraživači tako osjećaju jer im je ili razbijen predmet do kojeg im je stalo ili povrijeđeno koljeno ili aktovka pričepila prst.

"Premda se pretpostavlja da stariji braća i sestre te roditelji najviše utječu na razvoj mlađih braće i sestara (no ne i obrnuto), otkrili smo da i mlađi i stariji braća i sestre tijekom vremena pozitivno utječu jedni na druge", objasnio je Marc Jambon, postdoktorand sa Sveučilišta u Torontu.

"Ta se otkrića kasnije nisu mijenjala, čak ni kad smo u obzir uzeli razine empatije koje su već bile prisutne kod djece te faktore koje braća i sestre dijele u obiteljskom okruženju. Ti su faktori uključivali roditeljske metode te društveno-ekonomske prilike u kojima obitelj živi."

Nadalje, istraživanje je pokazalo da, osim u jednom slučaju, spolne i dobne razlike između braće i sestara nisu utjecale na razvoj empatije. Taj se slučaj tiče odnosa između ženske djece koje su imale mlađu braću.

Pokazalo se i da je utjecaj starije braće i sestara na mlađe bio značajniji kada je razlika u godina bila veća. Istraživanje je pokazalo da su značajnije starija braća i sestre bolji učitelji i učinkovitiji uzori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 15:32