PRIJETNJE ALEJA

Brandenburg je bio zemlja aleja: Od 12 000 km aleja ostalo je još samo 8 000 km

Brandenburg je bio zemlja aleja: više od polovine od ukupno 23 000 km dugačkih aleja Njemačke, nalazile su se na istom području. Međutim, u posljednjih 5 godina taj broj se drastično smanjio; od 12 000 km aleja Brandenburga ostalo je još samo 8 000 km. No, iz kojih se razloga treba založiti za održavanje preostalih stabala? Impozantni drvoredi uzrokuju vrlo velike troškove. Radnici moraju biti propisno financirani za svoj posao; sakupljanje otpalog lišća i obrezivanje biljaka. Osim toga, snažno korijenje drveća često uništava asfalt, čiji popravak predstavlja dodatan trošak. Također, granje na cestama može ograničiti pregled i uzrokovati prometne nesreće. Ali ne treba zaboraviti pozitivan aspekt aleja.

Aleje izgrađuju biotop razdvojen najčešće cestovnim prolazima. Okoliš je uljepšan ovim drvoredima koji oduševljavaju mještane, ali i mame pogled turista. Ovaj oblik okoliša štiti od prekomjerne erozije tla, te čini ugodan hlad u ljetnim mjesecima. Aleje su I ključno rješenje za problem čestica prašine. Pročišćuju zrak, filtriraju i do tonu prašine. Na korist nisu samo zbog toga, fotosintezom stvaraju kisik, a ujedno i održavaju čistoću podzemnih voda. Svojim korijenjem vrše njihovu filtraciju i mijenjaju sastav tla.

Posebno su važne zbog uloge staništa mnogim životinjskim i biljnim vrstama. U samo jednom drvoredu stabala nalazi se oko 140 vrsta ptica i kukaca, među kojima postoji i veći broj ugroženih vrsta. Oko 89 vrsta ptica gnjezdarica možemo naći u jednom drvoredu. Upravo su one dom vrstama šišmiša (11-25) u Njemačkoj. Ptica grabljivica koristi stabla kada azil lovi na okolnim poljima. Do 300 vrsta kukaca žive na jednoj brezi. Iz ovih razloga su aleje značajne za opstanak raznolikosti prirode i čovjek treba održavati i zaštititi aleje u korist čovječanstva i bioraznolikosti. ( Ena Katarina, Marijana Žaper, Silvija Matanić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:36