'DJEČJA IGRA'

Britanci na nogama: dječaci osuđeni za pokušaj silovanja

Curica je u početku tvrdila da su je dječaci silovali nekoliko puta na nekoliko lokacija, no poslije je promijenila iskaz

Troje klinaca - jedanaestogodišnjak, desetogodišnjak i osmogodišnjakinja koji su se 27. listopada prošle godine zajedno “igrali doktora” - podigli su ovih dana britansku javnost, pravosuđe i medije na noge. Nakon što su dvojica dječaka ovaj tjedan osuđena zbog pokušaja silovanja svoje male susjede te još iščekuju izricanje kazne, a u međuvremenu su upisani i u registar seksualnih prijestupnika, sve veći broj stručnjaka i običnih građana postavlja pitanje - u kojem je točno trenutku dječja radoznalost po pitanju svoje seksualnosti postala kažnjiva zakonom?

Jer, kako je suđenje - koje je trajalo dva tjedna, a kojem, mnogi smatraju, niti jedno od troje djece nije smjelo biti izloženo - odmicalo, tako je postajalo sve jasnije da prislile nije bilo. Osmogodišnja djevojčica svojevoljno je sudjelovala u “seksualnoj igri” u koju se trojac upustio, a vikala je “silovanje” bojeći se mamine ljutnje i kazne u obliku uskraćivanja slatkiša.

Priču je stalno ponavljala

No, krenimo ispočetka. Sve je počelo 27. listopada kada je mama djevojčice (njezino ime i imena dječaka u javnosti se ne smiju otkrivati), prvi put svoju kćerkicu pustila da se sama s mlađom sestrom igra u vrtu ispred kuće u zapadnom Londonu. Do tog trenutka priča je posve “čista”, no već događaji u sekundama poslije dobili su dvije verzije. U prvoj, koju je dala mami nakon što ju je ona blatnjave suknjice i majice pronašla blizu obližnjeg polja, a potom i policiji i liječniku, djevojčica je tvrdila da su je dvojica, tada obojica desetogodišnjih dječaka, namamili da ide s njima, obećavši joj da idu u posjetu njezinoj prijateljici koja živi u blizini. No, zapravo su je, ispričala je, odveli u lift u jednu od zgrada, u obližnju šupu, pa u polje i na svim je mjestima silovali. Nekoliko puta. Tu priču je ponovila policiji još jednom i pred videokamerom. To je svjedočenje poslije prikazano i na sudu.

Nije ispuštala medvjedića

Tijekom suđenja otkriva se nova verzija događaja koja potkrepljuje priču obrane dvojice djevojčice, a koja je cijelo vrijeme tvrdila da se zapravo radilo o tipičnoj dječjoj igri “pokaži mi svoje, ja ću tebi moje”. Djevojčica, smještena sama u obližnju prostoriju da odgovara na pitanja odvjetnika preko videolinka, odjednom je, držeći medvjedića u rukama, promijenila iskaz. Priznala je da je dječaci nisu silovali, da je sama otišla s njima, da je sama skinula suknjicu i gaćice i, veseleći se, pristala sudjelovati u čemu god da je njih troje sudjelovalo.

Sudac svejedno nastavio

Pa iako osnove za tužbu dvojice dječaka zapravo više nije bilo, sudac je svejedno odlučio nastaviti suđenje i prepustiti poroti da donese presudu. Dječaci su osuđeni za pokušaj silovanja, čekaju kaznu, upisani su u registar seksualnih prijestupnika, što ih čini najmlađima u Engleskoj, a troje male djece k tome je moralo proći kroz dvotjedno mučno suđenje koje je bilo otvoreno za javnost.

“Svjedočili smo predstavi kojoj nema mjesta u inteligentnom društvu: jako mlada djeca nemaju što tražiti na kaznenom sudu”, napisao je za The Times of London bivši direktor tamošnjeg tužiteljstva Sir Ken MacDonald.

Britanska javnost sada poziva na promjenu zakona koji će djecu do određene dobi držati podalje od suđenja, a i koji neće ganjati klince zbog “seksualnog istraživanja” ili će im barem pomoći na drugačiji način.





Nekadašnji javni tužitelj Sir Ken MacDonald: Ovaj slučaj je velika sramota za sve nas

Zbog ovakvih slučajeva riskiramo da ispadnemo prave budale ili gore - da od djece koja trebaju pomoć stvorimo čudovišta - rekao je nedavno nekadašnji javni tužitelj Sir Ken MacDonald. S njim se slažu i u britanskoj dječjoj organizaciji Kidscape.

- Ovaj slučaj pokazuje stravično stanje našeg sustava - tvrde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:58