SVAKA ČAST MAJSTORE!

Brkati dobročinitelj: Slavni njemački TV kuhar dobitak na 'Milijunašu' dao Klaićevoj bolnici u Zagrebu!

Nada se prije 13 godina zaposlila kao konobarica u njegovu restoranu Oldiethek, u kojemu se na rezervaciju čekalo godinu i pol

Cijelo gledalište na trenutak je zanijemilo od zbunjenosti kada je Horst Lichter , jedan od najpoznatijih njemačkih TV kuhara, u preksinoćnjem dobrotvornom izdanju kviza “Tko želi biti milijunaš” na RTL-u rekao da svoj dobitak od 32 tisuće eura želi podijeliti između Dječje klinike u Tannheimu i Dječje bolnice u Klaićevoj ulici u Zagrebu.

Onima koji znaju više, međutim, ta odluka nije čudna jer je Lichter posljednje tri godine u sretnom braku sa 40-godišnjom Hrvaticom Nadom Sosinkom koja mu je treća supruga.

Zajedno žive u gradu Rommerskirchenu , a upoznali su se prije 13 godina kad je Nada počela raditi kao konobarica u njegovu restoranu Oldiethek, u kojemu se na rezervaciju trebalo čekati i godinu i pol. Lani je Oldiethek, unatoč tome, zatvoren jer je Lichter procijenio da zbog drugih obveza ne može u njemu sam kuhati toliko koliko bi želio.

Horst Lichter je intrigantan ne samo po svom osebujnom stilu - perjanica kojeg su golemi, zašiljeni i zavrnuti brkovi u stilu Salvadora Dalíja - nego i po uistinu nevjerojatnoj životnoj priči. Rođen je 15. siječnja 1962. u mjestu Nettersheim. Nakon srednje škole tri se godine obrazovao za kuhara. Vrlo se rano oženio i s prvom suprugom odmah čekao dijete koje je, nažalost, umrlo pri porodu. Godine 1985. dobio je sina Christophera, a 1989. kćer Janinu, ali je, kako je sam poslije priznao, izgubio strast prema kuhanju. Kako bi mogao uzdržavati obitelj, primio se teških fizičkih poslova: zaposlio se u termoelektrani gdje je nekada radio njegov otac, a potom i na smetištu. U to se vrijeme dogodio još jedan smrtni slučaj koji je Horsta teško pogodio - umro mu je otac. Lichter to nije dobro podnio i u dobi od 28 godina tada je doživio već drugi moždani udar te infarkt.

Odlučio je preokrenuti život, ostavio je ženu i djecu te 1990. godine u Rommerskirchenu pokraj Kölna otvorio svoj klub iz kojega je 1995. nastao restoran Oldiethek u kojemu nije bilo napisanog menija, nego je Lichter osobno goste obavještavao što će taj dan kuhati. Naravno, kuhao je pred njima u otvorenoj kuhinji.

Počeo se pojavljivati u TV emisijama, prvo na WDR-u te potom na RTL-u, redovito objavljuje kuharice koje su mahom bestseleri, baš kao što je to i autobiografija “I iznenada gledaš u dragoga Boga: Dva života Horsta Lichtera”. U suradnji s pivovarom Bolten na tržište je izbacio pivo Lecker Bierchen, a s Maggijem je napravio liniju instant-juha. Uključen je u nekoliko humanitarnih organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:45