Omraženi krvopije

BUDE SE KRPELJI Što napraviti kada se probiju do kože naših ljubimaca?

Prije nekoliko dana naglo je zatoplilo, a sa naglim zatopljenjem probudili su se i krpelji pa će vlasnici pasa trebati pripaziti na svoje ljubimce. Kako prepoznati simptome, što napraviti kada se krpelj nađe pod kožom ljubimca i kada morate s njim hitno kod veterinara?

Kada krenu topliji dani počinju problemi za vlasnike pasa, jer pored miomirisa proljeća iz trave, grmlja i parkova vreba pseći neprijatelj broj jedan - krpelj! Pored toga što prenosi mnoge bolesti na domaće životinje, krpelj vašem psu može prenijeti opasnu i potencijalno smrtonosnu piroplazmozu, ujedno i jednu od najtežih bolesti koju prenose ovi insekti.

Piroplazmoza je bolest koju uzrokuju praživotinje, odnosno protozoe iz roda Babesia, a napada vitalne organe vašeg ljubimca, najčešće bubrege i jetru.

Kako spriječiti ovu bolest i na vrijeme uočiti simptome

Higijena: Svaki vlasnik ljubimca mora znati da krpelj zarazu prenosi tek nakon 30 sati kontinuiranog sisanja krvi, što samo po sebi nameće zaključak da je i u ovom slučaju higijena pola zdravlja.

Pod higijenom se prvenstveno podrazumijeva redovito četkanje nakon šetnje kako bi se na vrijeme otklonili "nepozvani gosti".

Kako ga ukloniti: Ako ga ugledate "parkiranog" na vašem mezimcu uklonite ga pincetom, pazeći da u koži nikako ne ostanu njegove "nogice". Prvo ga lagano povučete u smijeru kazaljke na satu, a potom čvrsto izvučete. Obavezno promatrajte psa nakon uklanjanja krpelja, jer je u slučaju zaraze najbitnije reagirati dok se bolest još nije proširila i napala organe.

Simptomi piroplazmoze

Prvenstveno dolazi do bezvoljnosti i odbijanja hrane, a gotovo svaki pas na početku bolesti ima i temperaturu. Obratite pažnju na nosić koji mora biti sjajan i vlažan, a oči bistre i otvorene - to su univerzalni znakovi zdravlja psa.

Ukoliko pas počne odbijati hranu, bezvoljno ležati, ne želi se igrati i ne maše repom, otežano mokri, a urin mu je obojen narandžastom nijansom ili ima tragove krvi - nema mjesta oklijevanju. Ravno veterinaru!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:53