Besplatno kazalište

NAJVEĆI IZAZOV KARIJERE KREŠE DOLENČIĆA ISPAO JE SJAJNA PREDSTAVA Pogledajte kako izgleda Voltaireov 'Candide' u izvedbi Gavelle

 
 PROMO

'Živimo u neopisivom strahu. Samo cinik može biti optimist', rekao je Krešo Dolenčić kada je 2013. godine u Dramskom kazalištu Gavella postavljao Voltaireov “Candide”. Redatelj je, međutim, morao biti popriličan mazohist kada se odlučio prihvatiti tog posla.

U tom trenutku, ne slučajno, od posljednjeg “Candide” na hrvatskim kazališnim daskama prošlo je 30-ak godina, od režije Vanče Kljakovića na Splitskom ljetu. Filozofski je roman francuskog prosvjetitelja je divan za čitanje, a silno kompliciran za kazališnu izvedbu zbog čega su mnoge režije “Candidea” u svijetu propale.

Dolenčić je, međutim, priznavši tada da nikada nije režirao nešto teže, učinio odličnu predstavu. Glavni junak predstave Candide nepopravljivi je optimist i ma što mu se desilo, on vjeruje u bolje sutra. Ono što pratimo je zapravo sukob dviju dogmi: o životu u svijetu najboljem mogućem, te o životu u dolini suza. U “Candideu” postoji i scena potresa u Lisabonu koji gdje je poginulo 100 tisuća ljudi. U tom trenutku Candideov učitelj Pangloss kaže “pa to je jako dobro... grad će niknuti još ljepši i stariji no što je ikad bio”.

Glume: Enes Vejzović, Nataša Janjić Medančić, Duško Valentić, Jelena Miholjević, Siniša Ružić, Franjo Dijak, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Mirjana Majurec, Đorđe Kukuljica, Barbara Nola

Više o predstavi pročitajte OVDJE.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:16