DOLCE I GABBANA OSUĐENI ZBOG UTAJE POREZA

‘Šokirani smo, modni imperij bi se mogao naći na rubu propasti’

 AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

Poreznicima nije utekao ni Al Capone, a evo nije uspio ni dvojac najslavnijih svjetskih modnih kreatora, Domenico Dolce i Stefano Gabbana. Nakon što im je još 2008. za vrat sjeo talijanski Linić i predao ih nadležnom sudu u Milanu, prekjučer su proglašeni krivima jer su propustili prijaviti 200 milijuna eura prihoda. Dobili su po godinu i osam mjeseci zatvora, ali im je kazna preinačena u uvjetnu na rok kušnje od pet godina te novčanu. Po 16 mjeseci zatvora dobila su još tri suoptuženika, od toga dva menadžera iz kompanije. Po principu kojim se okoristio i Silvio Berlusconi, dio optužnice koji se odnosi na prevaru pao je u zastaru pa im se moglo suditi samo za poreznu evaziju (gotovo su i to izbjegli jer je jedan od nižih sudova bio odbacio kompletnu optužnicu, no na višoj je instanci ipak prihvaćena ona za izbjegavanje poreza).

Dio optužnice koji je pao u zastaru još teže kompromitira kreatorske superzvijezde; tužitelji su, naime, tvrdili da su lažno prijavili prihod od čak 416 milijuna eura po osobi , pa kada se tome pribroji 200 milijuna za koje su osuđeni, dolazimo do spornog iznosa iznad milijarde eura.

‘Nismo učinili ništa’

Tužitelji su naveli da je poslovni dvojac izbjegao platiti poreze tako što je novac kanalizirao prema shell kompaniji osnovanoj u Luksemburgu. Nisu krivi, izjasnili su se na sudu Dolce i Gabbana, ali im sutkinja Antonella Brambilla nije povjerovala. Govore da su nevini već godinama, a nakon što je zakazano prvo ročište u lipnju prošle godine, Gabbana je tvitao: “Svi znaju da nismo učinili ništa”. Na Twitteru se oglasio i nekoliko sekundi nakon što je presuda obznanjena, ali nije se referirao na svoje sudske tegobe. Umjesto toga, postavio je fotografiju limunove grane, simbola Sicilije, koja je ujedno i svojevrsni zaštitni znak D&G-a.

Nisu došli na sud

Dizajnerski duo nije bio nazočan izricanju presude u Milanu, ali zato su tamo bili njihovi odvjetnici. Nakon ročišta rekli su ono što se od njih i očekivalo: žalba!

- Žalit ćemo se, sigurni smo da će pasti u žalbenom postupku -poručio je Massimo Dinoia, jedan od dvojice odvjetnika koji zastupaju D&G. - Iskreno, šokirani smo presudom. Optužnica je paradoksalna do kraja, optuženi su za neplaćanje poreza na iznos koji je dvostruko veći od onoga što su stvarno zaradili.

Tužitelj Gaetano Ruta tražio je dvije i pol godine zatvora, a uz uvjetni zatvor kreatorima je odrezana i kazna od 500.000 eura, što bi trebala biti samo prva rata. Ukupno bi mogli platiti oko 10 milijuna eura, premda su njihovi odvjetnici izašli sa svotom od čak 400 milijuna eura. Ako bi se to ostvarilo, tvrde odvjetnici, cijeli taj modni imperij našao bi se pred propašću.

“Strah nas je uopće zamisliti kakve bi bile društvene i ekonomske posljedice takvog ishoda”, poručili su u prioćenju. Cijela je priča, dakle, počela još prije 5 godina, onda kad je sa slomom Lehman Brothersa s druge strane Atlantika došla financijska kataklizma epohalnih proporcija pa je ministrima financija ustrebalo novca. Počeli su ga tražiti i među potencijalnim utajivačima poreza, a na radar su dospjeli Dolce i Gabbana. Oni su, prema presudi, još 2004. prodali svoj modni brend kompaniji Gado sa sjedištem u Luksemburgu. Ta tvrtka nije bila ništa više od ljušture, prazan ured koji nije donosio nikakve administrativne, financijske ili poslovne odluke.

- Gado je bila samo relejna postaja - slikovito se izrazila tužiteljica Laura Pedio. - Naredbe su imale izvorište u Milanu, skakale su preko Luksemburga natrag do milanskog sjedišta, gdje su se donosile sve odluke vezane uz brend. Dizajneri su dobro znali da će moći ostvariti poreznu prednost iz te transakcije.

Silcilijanac Domenico Dolce (55) i Venecijanac Stefano Gabbana (51) upoznali su se 1980. u Milanu radeći za istog šefa. Pokrenuli su vlastiti konzultantski modni studio dvije godine kasnije, iz kojega je izrastao njihov brend. Prvu kolekciju za žene predstavili su u Milanu 1985., nedugo zatim otvorili su u tom gradu prvi butik.

Nagrade i uspjesi

Prošle su još dvije godine prije nego što su izbacili svoju prvu liniju trikoa, još dvije godine prošle su do prve kolekcije donjeg rublja i kupaćih kostima. Počeli su izvoziti robu u Japan i SAD. Godine 1992. prikazali su prvu mušku kolekciju i svoj prvi parfem, a otprilike u to doba počele su pljuštati i nagrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:28