TRI BAKE SA SJEVERA ITALIJE

PROVJERITI FOTOGRAFIJU!!! Za prvo ljetovanje odabrale Ugljan, a novac su skupile putem Facebooka

Skupina starijih žena iz malog sela u sjevernoj Italiji cijeli život sanjala je o odlasku na more. U sklopu umirovljeničke udruge, čije su članice, pokušale su skupiti novac na sve načine, kako bi barem jednom prije smrti ugledale dugosanjanu morsku pučinu.

Tako su pozirale za kalendar, pekle i prodavale kolače, izrađivale svakojake rukotvorine, otvorile grupu na Facebooku, skupile tisuće lajkova i dobile veliku podršku iz cijeloga svijeta, a njihova je bajka napokon dobila sretan kraj. Vremešne princeze Jolanda, Erminia i Armida, iako puno starije od tradicionalnih protagonista sličnih bajki, tijekom vikenda ispunile su svoj cilj i stigle na - Ugljan.

Gospa od sniga

Upravo su naš jadranski otočić pokraj Zadra odabrale za svoju rajsku destinaciju, odmor iz snova, zato što Ugljan, kako su doznale, ima istog zaštitnika kao i gradić Duane, mjesto u kojem inače žive. Tako je Gospa od Sniga dovela ove tri bake i prabake na hrvatsku obalu.

A njihov put nije bio nimalo lagan. Počele su prikupljati sredstva prije godinu dana prodavajući kolače na lokalnom sajmu. Rezultat je bio poražavajući, no tamo su upoznale fotografkinju Katie Bernardi, koja se uključila u njihov projekt. Sebe su nazvali funne, što na njihovu dijalektu znači “žena”. Njihova prosječna starost je 80 godina, mnoge su udovice, a većina nikada nije vidjela more.

Neodobravanje susjeda

Na prijedlog fotografkinje snimile su kalendar, baš poput lokalnih vatrogasaca. Dvanaest funni slikalo se za dvanaest mjeseci u godini. Izrada kalendara je za njih bila potpuna avantura jer su se neke od njih prvi put u životu uistinu dotjerale. Većina, zapravo, prvi put nakon vjenčanja.

Kalendar predstavlja funne koje žive svoje snove: na vrhu konja na ranču, u balonu, na londonskom autobusu, pa čak i na portretu u Louvreu. No, unatoč velikim nadama, kalendar je bio nedostatan za prikupljanje sredstava, pa su dame umalo odustale od svog cilja te se suočile s neodobravanjem svojih mještana.

Miran seoski život

Govorili su im da su smiješne i prestare za takve gluposti. No, onda se unuk jedne od njih dosjetio da novac skupe preko Facebooka. Iako su to na prvu doživjele besmislenim jer “tko bi donirao novac za neke tamo stare bakice”, novac je počeo stizati iz cijeloga svijeta. Tako su funne od dobivenih sredstava osnovale udrugu, koja će omogućiti odlazak na more i njihovim sugrađanima. Jedini uvjet je da su starije od 60. I da su, naravno, ženskog roda.

Žene u Duaneu žive skromnim seoskim životom, uzgajaju krumpir, brinu o zemlji, sve su mnogorotkinje, imaju i po osam do deset djece kojima su podredile čitav svoj život.

I tako će se Jolanda, Erminia i Armida prvi put u životu na našem slikovitom Ugljanu odmoriti od - života. Njihovu su priču ovih dana prenijeli svi svjetski mediji, a podršku preko Facebooka dobile su i iz Hrvatske.

Namjeravaju plesati

Iako ni jedna od njih ne zna plivati, obećale su da će se zasigurno osvježiti u našem moru, a kako kažu, nadaju se i da će sresti kojeg pristalog i dobro raspoloženog Hrvata, koji bi ih odveo na plesni podij. Naravno, svoje su putovanje prilagodile velikoj otočkoj fešti Gospe od Sniga koja se na Ugljanu tradiconalno održava 5. kolovoza i kojoj će sudjelovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:40