KRIVA JE ŽENSKA LJUBOMORA

Tražite posao, a zgodna ste? Nema vam druge - poružnite se

Najviše su ljubomorne upravo žene koje rade u ljudskim potencijalima

ZAGREB - Rezultati nedavno završenog izraelskog istraživanja o važnosti fizičkog izgleda pri zapošljavanju “bocnuli” su u samu srž ženske ljubomore. Zaključeno je, naime, da je ljubomora prema kandidatkinji ili kolegici koja izgleda bolje jedan od glavnih razloga odbijanja zapošljavanja te maltretiranja na radnome mjestu.

Trikovi s CV-jem

Nemojmo se ipak praviti iznenađeni, ovo je istraživanje samo potvrdilo ono o čemu se oduvijek priča. Manje zgodna ili ružnija žena, još ako nije udana ni u ljubavnoj vezi, lobirat će protiv zapošljavanja zgodnije od sebe.

Ovog teškog posla latili su se dr. Bradley J. Ruffle, istraživač na području eksperimentalne ekonomije sa sveučilišta Ben-Gurion, i njegov kolega Ze’ev Shtudiner sa sveučilišta Ariel UniversityCenter. Istraživanje je provedeno u Izraelu, i to na način da su istraživači poslali po četiri životopisa na jedan oglas. Točnije, poslali su CV s fotografijom zgodnog muškarca, zataknutom u gornji lijevi ugao, CV muškog kandidata bez fotografije ili, pak, s fotografijom ružnoga muškarca, CV sa slikom zgodne žene te CV bez slike ili sa slikom ružne žene. Pritom su nastojali da kompetencije između “kandidata” budu čim sličnije.

Bolje ni ne slati

Zaključeno je da muškarci ne dijele sudbinu žena jer oni privlačni posao dobivaju lakše. Zgodni muškarci koji su u CV-ju poslali svoju fotografiju imaju gotovo 50 posto veće šanse za dobivanje posla od ružnih ili onih koji je nisu poslali. U slučaju žena situacija je posve drukčija. Ne samo da će zgodna žena imati manje šanse dobiti posao (ako je poslala fotograiju), već je za nju bolje da je uopće ne šalje. Životopisi bez fotograije, naime, kotirali su mnogo bolje, čak 30 posto bolje.

No, zašto je tome tako?

U odjelima za ljudske resurse u većim tvrtkama uglavnom rade žene, dapače, u uzorku koji su imali istraživači u čak 96 posto slučajeva prve razgovore s potencijalnim zaposlenicima obavljaju - žene. Prosječno su stare 29 godina te 67 posto njih nije u braku ili u stalnoj vezi.

Naša sugovornica Lana iz Zagreba (podaci poznati redakciji), vjeruje da je upravo pred tri tjedna doživjela ono što je opisano u istraživanju.

Koji je valjan razlog

Na razgovoru za posao, ističe, zajedno su je primili muškarac i žena, a kasnije je doznala da je ta žena bila protiv njezina zapošljavanja bez valjanog razloga. Inače, riječ je visokoj 27-godišnjakinji koju bi većina opisala kao zgodnu crnku.

- Muškarcu sam se dopala, možda jer je vidio da sam komunikativna, zainteresirana za posao i da imam bogati životopis, ali i da sam oku ugodna. Iz svih navedenih razloga, najvjerojatnije se ženskom poslodavcu nisam dopala. Budimo iskreni, žene primjećuju mnogo više od muškaraca, pa tako i ja sama. Kad sam upoznala moguću šeficu, već uvježbanim ali i instinktivnim, ženama svojstvenim ‘skeniranjem’, zaključila sam da je riječ o ženi mojih godina koja voli dobru odjeću kojom je uspjela sakriti trome noge, kao i trbuščić.

Samo što nije uspjela boljim puderom sakriti kako se ne želi odreći čipsa. Imponira mi i ženin, ali i muškarčev ‘plitki bezobrazluk’. Samo što mi, naravno, to uopće ne koristi - rekla je.

Posao još traži

S druge strane Mirjana Šlat, glavna direktorica konzultantske tvrtke Neumann, ustanovila je da ona pri zapošljavanju nikada nije imala problema sa ženskom ljubomorom.

- Nisam imala takvo iskustvo (kad su kompetencije bile podjednake). Žene koje bolje izgledaju zapravo mogu biti u prednosti, a što se tiče ljubomore, što su osobe koje rade u odjelima za ljudske potencijale starije i iskusnije, to su opreznije i manje podložne ljubomori.

Šaljite fotografiju i kada to ne traže od vas, ali ne onu s plaže

Vaša fotografija itekako utječe na dojam koji CV ostavlja na potencijalnog poslodavca, samo je pitanje ostavlja li pozitivan ili negativan dojam.

Šaljite svoju fotografiju uz CV, čak i kada to nije naglašeno u oglasu za posao, no, morate biti sigurni da ste dobar kandidat za posao na koji se javljate i da ćete vrlo vjerojatno biti pozvani na razgovor.

Kada je u oglasu za posao navedeno da morate poslati fotografiju, to je rjeđe zato što vas žele “odmjeriti”, a češće kako bi vas lakše upamtili među mnoštvom kandidata.

Fotografija govori mnogo o osobi, zato nemojte slati stariju fotografiju (a to se često događa), jer kada dođete na razgovor poslodavac će biti razočaran i ispast ćete neprofesionalni; nemojte slati ni fotografiju na kojoj stojite uz nekakvu ogradu na plaži ili uz svoj motor (i to se često događa), već se fotografirajte kod profesionalca, primjerice, u fotostudiju. Također, pripazite da vam je kosa čista i počešljana, žene bi trebale eventualne nedostatke tena malo prikriti puderom. Nemojte se fotografirati u majici ili košulji, nego odjenite sako, odnosno poslovnu odjeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:41