KAKO JE ODGAJATI ČETVERO DJECE

Obitelj Matana: Od zaljubljenog para postali smo pravi klan

Sada smo kompletna obitelj. Kada nas je bilo četvero, mislila sam - to je to, ali sada vidim, da smo ostali na dvoje djece, to ne bi bilo to, ispričala nam je Ivana Matana

Željeli smo puno djece - kaže Ivana Matana, mlada i vedra majka četvero mališana.

- Ne baš puno... - nadovezao se njezin suprug Tonko, pa su oboje pojasnili kako su prije vjerovali da je dvoje djece “taman”. No, imali su dva sina, danas devetogodišnjeg Ivana i sedmogodišnjeg Mateja, pa su priželjekivali i djevojčicu. Iako, kažu, nisu planirali još jedno dijete.

- Jednostavno se dogodilo, neočekivano, ali ta nam je trudnoća donijela jednu prekrasnu plavu djevojčicu Saru - kaže Ivana, ali se i prisjetila da su i ona i liječnici u početku treće trudnoće mislili da je riječ o - gastritisu .

- Liječnik mi je rekao neka dođem na kontrolu prije ljetovanja, a onda sam ga iznenadila, bila sam zapravo trudna - ispričala je. A onda se neočekivana trudnoća dogodila još jednom. Sada se i ona i suprug sa smijehom prisjećaju kako je nekoliko mjeseci pokušavala vratiti staru težinu i formu, a onda su odgonetnuli razlog tvrdoglavom debljanju.

Kompletna obitelj

- Sjećam se kako sam ti rekao: ‘Ivana, pa ti nosiš trudničke hlače!’, one s onom elastikom naprijed - rekao je Tonko svojoj supruzi, pričajući kako su za četvrtu trudnoću doznali kada je Ivana bila trudna već pet mjeseci, nakon povratka s jednog putovanja.

Koliko je zapravo lijepo u ovoj šesteročlanoj obitelji, najbolje potvrđuje upravo njezin najmlađi član, 10-mjesečni Borna, koji ne skida osmijeh s lica.

- Sada smo kompletna obitelj. Kada nas je bilo četvero, mislila sam ‘to je to’, ali sada vidim, da smo ostali na dvoje djece, to ne bi bilo to. Napravili smo dva mala ‘klana’. Prvu ekipu čine Ivan i Matej, a drugu Sara i Borna - ispričala je Ivana.

Zajednički jezik

Dok su njihovi roditelji s nama razgovarali, Ivan i Matej dobili su izvanrednu priliku igrati igrice na internetu. Jer, kako je objasnila Ivana, vrijeme koje provode na računalu i na internetu strogo je određeno, i to samo vikendom. Nakon male bratske svađe tko će prvi, ubrzo su pronašli zajednički jezik.

- Čak i spavaju zajedno. Imaju krevet na kat, no radije su zajedno. Idu skupa na breakdance i košarku, u školi im se razredi nalaze u istom hodniku - istaknuo je Tonko.

Malena Sara te je večeri bila kod tete Vikice. Ona je, naglasila je Ivana, njihova i baka i deda.

- Oni koji imaju ‘baka servis’, pomoć od roditelja da su s njima dok su djeca bolesna, da djeca prespavaju kod njih vikendom, ne znaju koliko to znači. No, mi imamo tetu Vikicu, i da nema nje, teško bismo se snašli - kaže Ivana.

Od roditelja ipak i Ivana i Tonko uvijek imaju razumijevanja, što im je, kažu, jako važno. Za ostatak društva to se pak ne može reći.

- Jedan dio društva vas osuđuje što imate četvero djece. Kada sam četvrti put ostala trudna, neki su me kritizirali: ‘Pa ti si moderna žena, intelektualka’... - ispričala je Ivana, a Tonko se nadovezao:

- Govorili su joj i ‘što ti je to trebalo u životu, gdje je tebi mozak’ i slično.

Ubitačan dnevni ritam

Ni tržište rada nije naklonjeno ženama koje su majke, u praksi ih vrlo licemjerno odbacuje, a obično su upravo majke najodgovornije zaposlenice. Ivana je inače novinarka te diplomirana ekonomistica.

- Ne želimo da netko od nas dvoje dobije status njegovatelja, jer će nas u protivnom naša djeca za pet, šest godina intelektualno nadrasti. Ako ja, kao majka, ne ulažem u sebe, ne čitam, ne družim se, pregazit će me vrijeme - kaže Ivana.

Usprkos teškom dnevnom ritmu, jer za Ivanu dan nerijetko počinje u pet sati ujutro a završava oko ponoći, uvijek se pronađe vremena za rad s djecom. No, napomenula je Ivana, bez tehnologije poput pekača kruha, perilica za suđe i rublje te sušilice, vremena za djecu gotovo pa i ne bilo.

Jedinke za sebe

- Bez obzira na to što su njih četvero braća i sestre, svaki je od njih i jedinka za sebe. Zato svaki tjedan s jednim od njih odem prošetati do Trga ili sjednemo pa popričamo - objasnila je Ivana.

Obitelj Matana ne odustaje ni od ideje da svakog mjeseca s djecom odu u restoran ili kazalište. Također, naglasila je Ivana, za djecu je vrlo važno da ih se uključi u planiranje, imaju mali pano na kojem pišu obaveze za sutrašnji dan.

- Ne želimo odgojiti nesposobnu djecu - odlučni su roditelji.

Ivana Matana: Prvih dvoje djece te uozbilje i praktički te uvedu u život

1. dijete

‘Bojala sam se’

Osjećala sam se kao da mi se čitav svijet srušio jer sam imala samo 22 godine i svi su mi govorili kako se trebam ponašati u životu, u trudnoći i nakon što se dijete rodilo. Rasplakala sam se i rekla: ‘Ispast će da ga ja nisam ni rodila, onda ga vi odgajajte!’. S prvim sam se djetetom svega bojala, tako da sam vjerojatno taj strah ‘usadila’ u Ivana. Danas kada najstariji ostane čuvati djecu, dok ja skoknem do trgovine, ugasi televizor i samo gleda na njih što rade. Rekao mi je jednom: ‘Vidiš, mi ne smijemo imati ovaj novi krevet jer ima oštre bridove, uzmi onaj stari od bake’.

2. dijete

‘Sve mi je poznato’

Bila sam snalažljivija s drugim djetetom, jer sam praktički bila sama s dvoje male djece. Ivana sam u sve uključila, primjerce, hraneći Mateja,u rukama sam držala Ivana koji je zapravo držao Mateja. Ta sinergija koju si njih dvojica stvorila je nešto posebno. Imali smo samo jednu situaciju, kada sam se vratila iz rodilišta s Matejom, a nije me bilo 10 dana i nitko me nije smio posjetiti zbog sezone gripe, Ivan nije želio razgovarati sa mnom, a ja ga nisam htjela siliti. Četvrtu noć je došao k meni, osjetila sma kako me netko tuče po nogama, i rekao mi: ‘Ti si mene zaboravila!’. Onda je legao pored mene i zaspao.

3. dijete

‘Rutina, uživala sam’

S trećim djetetom nije više bilo straha. Jer tu slobodu koju ti daju dvoje djece, koji te uozbilje i praktički te uvedu u život, oni ti omoguće da s trećim djetetom uživaš, i to je neprocjenjiva vrijednost.

Tada sam na obitelj počela gledati kao na mnogočlanu zajednicu.

4. dijete

‘Okolina me optuživala’

Kada sam ostala četvrti put trudna, to je sve bilo jako lagano iako je Sara bila tek prohodala.

Jedino što je to bio period života u kojem sam se osjećala ostavljeno i otuđeno od svih ostalih. To je bilo razdoblje kada sam se planirala vratiti na posao, a od ljudi sam dobivala samo optužbe.





Treba im 25.000 kuna mjesečno

25.000 kuna prosječno mjesečno je potrebno za podmirivanje svih potreba šesteročlane obitelji, uključujući prehranu, dodatne aktivnosti za djecu te vrtiće

6481,10 kuna iznosi osnovna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u Zagrebu za mjesec studeni 2010., pri čemu nisu ubrojane dodatne aktivnosti za dijete i vrtić (podaci Nezavisnog hrvatskog sindikata)

381.384 šesteročlana kućanstva ima u Hrvatskoj prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine

20.341 obitelj u Hrvatskoj ima četvero djece, prema popisu stanovništva iz 2001. godine

26% žena u Mađarskoj smatra da bi i one i supruzi trebali podjednako raditi te se brinuti o djeci

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:58