NAJŠTEDLJIVIJI HRVATI

`Nama je svaka lipa sveta. Ni za što ne bismo ušli u minus´

Premda je nekome tko prima minimalac teško pametovati kako izbjeći dug, postoje načini da ostanete u plusu

ZAGREB - Dvije prijateljice i suradnice na CMC televiziji Anja Alavanja i Barbara Radulović kao prave horoskopske Djevice organizirane su i pažljive s novcem, pa gotovo nikada nisu bile u minisu.

- Nemam minus, nemam dug, kreditnu karticu koristim samo u inozemstvu. Trošim koliko imam. Ljudi se s karticama zaigraju kao da taj novac u stvarnosti ne troše! Premda, teško je pametovati kako izbjeći dug nekome tko prima minimalac i uzdržava obitelj - kaže voditeljica Anja.

U dugu na karticama do sada nije bila, minus nema.

- Obično trošim koliko imam. Okej mi je kad se kartice koriste zbog prijeko potrebnih troškova kao što su registracija automobila, plaćanja tečaja i sličnog, a ne na gluposti. Inače, nikad nisam bila u dugovima, uvijek sam trošila koliko sam zaradila. Račune sve plaćam na vrijeme, osim onog za telefon i kazni za parkiranje. Njih nikada na vrijeme ne platim jer pretjeruju - priča Anja.

Evidencija troškova

Kada je tek počela zarađivati, trošila je, kaže, nerazumno na sve i svašta.

- Volim častiti i provoditi se i ne žalim za potrošenim novcem. Pri kupnji odjeće postala sam puno racionalnija. Kad god uštedim veću svotu, potrošim je na putovanje - rekla je Anja.

Budući da je po prirodi sklona osigurati se za nedajbože, a tako je i odgojena, Barbara Radulović ima i životno osiguranje.

- Imam kredit za stan jer, ako nemate nasljedstvo, teško ćete se snaći bez kredita. Jedino u minus uđem ako mi se ne poklope rata i plaća. Auto sam kupila gotovinom koju sam uštedjela odvajajući od plaće. Najviše trošim na krpice i finu klopu! No, u posljednje vrijeme maksimalno se trudim i to izbjegavati. Zbog skupih cipela ne bih išla u minus. Nisam nikada do sada bila u crvenom na kreditnim karticama.

Takav sam tip. Loše se osjećam kada nešto dugujem. Vodim evidenciju troškova i plaćam sve račune na vrijeme. Štedim pomalo u banci i najčešće baš namjenski - kaže Barbara.

Nepotrebne kupovine

Voditelj HTV-ove emisije “Na rubu znanosti” Krešimir Mišak ima, pak, cijelu teoriju urote i prijevare banaka i mirovinskih fondova.

- Životno osiguranje i uplaćivanje u treći mirovinski stup su navlakuša, kao i sve drugo što dolazi iz financijskih krugova. Nisam htio životno osiguranje, a kada su me prisilili, izabrao sam mjesečnu uplatu od nula kuna. Koliko je 20.000 dolara vrijedilo prije 20 godina i koliko vrijedi danas? Znači da se za 20 godina uplaćivanja jedne vrijednosti natrag dobije puno manja vrijednost, koju ne nadoknađuju ni kamate. U međuvremenu tim novcem banka okolo lihvari uz velike kamate! Hvala lijepo - ne da se Mišak.

Njegovo mišljenje o karticama je također rigidno. Kaže da ih sve treba baciti osim jedne, koju je dobro imati u džepu za nepredviđene situacije. I kredite bi praktički ukinuo. Čak i oni najmanji, s ratom od 200 do 300 kuna, u otplati su trajali vječno!

- Spuste se planine, promijene politički sustavi, počnu i završe ratovi, a ti još plaćaš - objašnjava Krešimir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:53