NOVA RELIGIJA

CRKVA LETEĆEG ŠPAGETI ČUDOVIŠTA U NIZOZEMSKOJ SLUŽBENO PRIZNATA KAO RELIGIJA Pastafarijanci slave uz zdjelu tjestenine

 Slika: iStock/Getty

Crkva Letećeg Špageti Čudovišta postala je jedna od službenih religija u Nizozemskoj, a njezini članovi diljem svijeta slave ovaj važan događaj uz zdjelu tjestenine.

Crkva Letećeg Špageti Čudovišta ili pastafarijanizam je društveni pokret kojeg je 2005. pokrenuo američki fizičar i pisac Bobby Henderson želeći se na duhovit način suprotstaviti kreacionistima.

Svoje 'teze' opisao je i u knjizi Evanđelje po Letećem Špagetnom Čudovištu . Pastafarijanizam je ubrzo postao vrlo popularan i pretvorio se u pravi internetski fenomen.

Grupa je poznata po tome što na duhovit način ukazuje na nelogičnosti, nerazumnost i neodrživost u tumačenjima koja nude prave religije, te kao oštar, ali duhovit, protivnik poučavanja kreacionizma i tzv. inteligentnog dizajna u javnim školama u SAD-u.

Iako se ne radi o pravoj religiji, njezini lučonoše potiču vedar pogled na dogme.

Pastafarijanske dogme općenito su satire kreacionizma. Centralno je vjerovanje da je nevidljivo Leteće Špageti Čudovište stvorilo svemir, a 'dokaz' da je to doista tako je taj što nitko ne može dokazati da to nije tako – dakle, tipična logička petlja koja ne nudi odgovor i u logičkom je smislu bezvrijedna, a koju često koriste zagovornici raznih religija.

Glasnogovornik nizozemskog ogranka Crkve Letećeg Špageti Čudovišta uputio je sljedeće priopćenje:

'Crkva Letećeg Špageti Čudovišta od danas je službeno priznata kao religija. Naša se religija zalaže za potpunu ravnopravnost. Zbog toga se u našu crkvu svi mogu upisati potpuno besplatno i bez posebnih obaveza. Redovito se okupljamo i provodimo vrijeme u ugodnom druženju. Jedemo tjesteninu, pijemo vino i raspravljamo o vjeri.'

Trenutno, ova 'crkva' na Facebooku ima više od 11.000 lajkova, a na Twitteru ima više od 4.200 članova i svakoga dana pridružuju im se novi.

Pogledajte video o pastafarijanstvu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:27