I PLAČE PLAČE...

Čuvena pjesmica prvi put kao slikovnica: Sada možete vidjeti Zeku kako traži potočić

Slikovnica ‘Zeko i Potočić’ ilustratorice Marsele Hajdinjak danas se predstavlja na Interliberu

Kad je J. K. Rowling odlučila ubiti Dumbledorea u “Harryju Potteru”, objavljivala su se mišljenja psihologa i književnika o posljedicama takvog poteza na djecu koja su ravnatelja Hogwartsa zavoljela i više od glavnog junaka.

Ne kriti emocije

“Gubitak i tuga sastavni su dijelovi života. Nema potrebe da ih krijemo od djece. Uostalom, bezbroj je takvih primjera u dječjoj književnosti”, složno su poručivali stručnjaci. Generacije djece na ovim prostorima, pak, odrastale su na slavnoj pjesmi “Zeko i potočić” Branka Mihaljevića. Stihovi o usamljenom zecu koji u zimskoj noći traga za potokom i nekim oblikom utjehe izmamili su more dječjih suza. U originalnoj verziji pjesme, naime, zec svoj potok nikad ne nađe i kao takav ostao je zamrznut u našim sjećanjima. Pedeset godina nakon što je pjesma napisana, ti “traumatični” stihovi prvi su put pretočeni u slikovnicu koja se danas predstavlja na Interliberu. Ilustracije su djelo Marsele Hajdinjak, dobitnice nagrade Grigor Vitez, koja je za potrebe slikovnice sama izmislila i font koji je kompjutorski prilagođen.

Nova slikovnica vjerno prati originalni tekst pjesme. Mihaljevićevi stihovi doživjeli su tijekom godina bezbroj različitih interpretacija, a proteklih godina stvorio se konsenzus da se stihovima doda i neka optimistična nota, pa su tako, primjerice, pridodani stihovi “o ljetu i suncu koji otopi snijeg”.

Tata kupi mi auto

- Mi nismo intervenirali u stihove, željeli smo sačuvati izvornost tekst. No, htjeli smo da se nada i želja, ipak, nekako ostvare pa se taj potok na kraju pojavi, ali samo na ilustracijama. Čitateljima je prepušteno da sami donose zaključke - istaknuo je Slavko Kozina iz Naše djece, izdavača najpoznatijeg po slikovnici “Ježeva kućica” i dječjem listu Radost.“Zeko i potočić” prva je u nizu slikovnica s popularnim dječjim pjesama. Iduća na redu je “Tata, kupi mi auto”, koju će ilustrirati Dubravka Kolanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:38