SRETAN KRAJ

DABROVI IZ ZAPALJENE NASTAMBE U LONJSKOM POLJU SU ŽIVI I ZDRAVI 'Barbarski čin kojem smo svjedočili zaslužuje najoštriju osudu!'

 
 Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje

Nakon vandalskog paljenja nastambe dabrova u kanalu rječice Strug, što se dogodilo prije mjesec dana, iz uprave Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje u Krapju u utorak je javljeno da su dabrovi živi i zdravi.

Za pojačanog nadzora oštećene nastambe djelatnici Parka prirode s oduševljenjem su zapazili svježe tragove dabrova. Naime, tijekom očevida nakon požara, ustanovljeno je kako je izgorio gornji dio nastambe, dok dvije komore ukopane u zemlju nisu bile oštećene. Sve je ukazivalo na to da dabrovi možda nisu stradali, ali trebalo je još vremena kako bi se čuvari prirode u to i uvjerili.

Prošlotjedno zatopljenje mnoge je životinje izmamilo van, pa tako i dabrove. Oko nastambe su opaženi njihovi svježi tragovi, što znači da su dabrovi iz zapaljene nastambe živi i zdravi.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje

"Koliko je bilo uznemirujuće vidjeti spaljenu nastambu dabrova, toliko je bilo olakšavajuće doznati da su njezini stanari dobro. Populacija dabrova u Parku prirode Lonjsko polje u stalnoj je progresiji, no barbarski čin kojem smo svjedočili zaslužuje najoštriju osudu“, kazao je glavni čuvar prirode Parka prirode Lonjsko polje Damir Culjak.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje

Dabar je najveći glodavac sjeverne polutke. Izvrstan je plivač i ronilac, a zbog sposobnosti sječe stabala i gradnje nastambi i brana od drveta, neki ga smatraju i drvodjelcem u životinjskom svijetu.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje

Nekada je nastanjivao cijelu Europu, a do kraja 19. stoljeća živio je i u Hrvatskoj. Početkom prošlog stoljeća opstao je na samo četiri odvojena lokaliteta, jedan zajednički u Njemačkoj i Poljskoj, a ostali se nalaze u Francuskoj, Rusiji i Norveškoj. S tih je mjesta počela reintrodukcija dabra u stara staništa diljem Europe.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje

Kako kažu u Parku prirode, u sklopu projekta "Dabar u Hrvatskoj" ta je životinja 1996. godine doseljena u Hrvatsku. Naseljen je u šumu Žutica kraj Ivanić-grada te rukavce Drave u okolici Legrada. Iz Žutice se dabar proširio Parkom prirode Lonjsko polje te sada nastanjuje sve tamošnje vodotoke.

Dabar je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta i ciljana vrsta Parka prirode Lonjsko polje prema Direktivi o staništima mreže NATURA2000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:49