LIJEČNIK I BORAC

DANJU SPAŠAVA ŽIVOTE, A NOĆU ULAZI U RING Radiolog iz Kliničke bolnice Merkur veliki je ljubitelj borilačkih sportova

Doktor Vinko Vidjak bio je službeni liječnik na UFC-ovu spektaklu u Areni, a zbog prekida jedne borbe zaradio je pohvale američkih medija
 Foto: Neja Markičević

Danju spašava živote, a navečer na treningu ima mogućnost ozlijediti drugoga. I u jednoj i u drugoj situaciji počinje tako da navuče rukavice. Samo, prije operacije one medicinske, a prije treninga otvorene rukavice za slobodnu borbu.

No, iako prof. dr. sc. Vinko Vidjak uživa u treninzima slobodne borbe, uvijek pazi da ne ozlijedi druge ili sebe. Jer, kao predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju u Kliničkoj bolnici Merkur, Vidjak zna koliko je teško zaliječiti ozljede uz minimalne posljedice. Tako je prije tri tjedna, kada je bio zadužen za zdravlje boraca na UFC-ovu spektaklu u Areni Zagreb, donio odluku koja je mnoge iznenadila: prekinuo je meč između Francisa Ngannoua i Curtisa Bladesa, iako su Blades i sudac željeli nastaviti.

- Curtis je dobio snažne udarce u desno oko i tijekom pauze sam otišao do njega kako bih provjerio stanje. Rekao sam mu da zatvori lijevo oko i kaže gdje držim prst. U tom je trenutku on bio potpuno slijep i znao sam da se meč mora zaustaviti - prisjeća se Vidjak. Ubrzo je dospio na naslovnice američkih medija koji su pohvalili njegovu ustrajnost i medicinsko znanje. Doktor Vidjak u liječnički je tim izabran baš zbog svoje dugogodišnje povezanosti s borilačkim sportovima.

Četiri bitne stvari

- Već godinama treniram u Ultimate fighting klubu Trešnjevka kod trenera i prijatelja Zlatka Klarića, a nekoliko sam godina usporedno trenirao i krav magu. Do prije šest mjeseci čak sam tri noći tjedno provodio boreći se, no sada više nemam toliko vremena - rekao je Vidjak te napomenuo kako su mu u životu bitne četiri stvari: obitelj, posao, prijatelji i slobodna borba. Budući da uz stalni posao u bolnici predaje na dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, neprestano radi na novim stručnim operativnim postupcima te pomiče granice intervencijske radiologije u Hrvatskoj i izvan nje. Uz to, član je raznih stručno-znanstvenih institucija i Suda časti Hrvatske liječničke komore.

- Koliko god ponekad zna biti stresno, obožavam svoj posao. Ne mogu se zamisliti nigdje drugdje. Mnogi me pitaju kako se rješavam stresa i kada pronalazim vrijeme za sebe, ali vrijeme za mene traje stalno 24 sata, od trenutka kada dođem na svoje radno mjesto - kaže. Kao svaki istinski zdravstveni djelatnik, zna koliko je bavljenje sportom važno pa često slobodnu večer provodi u trening-dvoranama, boreći se u stojećem stavu i po podu sa svojim klupskim prijateljima.

Ponosan na svoje cure

- Slobodna borba je, pojednostavljeno rečeno, kontakt-sport i kombinacija više borilačkih vještina: kickboksa, jiu jitsu a, hrvanja, boksa i juda. Rekao bih kako je svaki trening moja terapija jer kada uđem u dvoranu, ne razmišljam ni o jednom problemu. Uživam u svakom trenutku u ovom sportu i prijateljima iz kluba - rekao je Vidjak. Doktor Vidjak ponosan je otac 27-godišnje Matee, diplomirane pravnice, i 19-godišnje Mie, studentice ekonomije, te suprug Lidije, uspješne sutkinje, za koje kaže da su njegov najveći uspjeh. - Moje cure su fantastične. Dobro su odgojene, pametne i uspješne žene. Trudim se svaki slobodan trenutak provesti s njima, iako i one već imaju neki svoj životni put - priča Vidjak.

I ured doktora Vidjaka drugačiji je od ostalih. Zidovi su ispunjeni diplomama i zahvalnicama raznih medicinskih institucija, ali ormar krije ono najvrednije: obiteljske fotografije i mnogo pehara s natjecanja u Ultimate fighting klubu Trešnjevka. Ispred sjedi simpatična tajnica Sanja Markulin koja je uz Vidjaka već godinama.

- Moj šef možda nije običan doktor, ali je najbolji šef na svijetu. Kada vidim njegov raspored, često se zapitam hoće li sve stići i nije li to malo previše posla. Ali, kada se vrati jutro nakon treninga, doima se preporođen - zaključila je Sanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:20