StoryEditor
SRETNA MAMA

DIVOVSKA PANDA IZNENADILA ČUVARE ZOO-a Umjetna oplodnja je uspjela, na svijet je donijela blizance! Gradonačelnik: 'Cijeli Berlin je ushićen'

 
 Profimedia, AFP

Velika panda u berlinskom zoološkom vrtu, Meng Meng, donijela je na svijet blizance, objavio je zoološki vrt u ponedjeljak.

"Meng Meng je postala mama - dvaput! Tako smo sretni, ostali smo bez riječi!", stoji u tvitu zoološkog vrta Tierpark Berlin.

To su prve pande koje su došle na svijet u berlinskom zoološkom vrtu.

Šestogodišnja Meng Meng je umjetno oplođena u travnju.

HANDOUT - 02 September 2019, Berlin: The second born pandan offspring at the first treatment in the Berlin Zoo. Panda-Dama Meng Meng gave birth to two panda babies in Berlin Zoo.
Profimedia, AFP
 

Prvo mladunče je došlo na svijet u subotu navečer, a sat vremena kasnije došlo je i drugo.

"Meng Meng i njezino dvoje mladunčadi su dobro", rekao je direktor zoo-a i veterinar Andreas Knieriem.

HANDOUT - 02 September 2019, Berlin: One of the two new-born panda babies is in primary care at Berlin Zoo. Panda-Dama Meng Meng gave birth to two panda babies in Berlin Zoo.
Profimedia, AFP
 

U belgijskom zoološkom vrtu Pairi Daiza na svijet su došle dvije bebe divovske pande - ženka i mužjak, prenosi BBC.

Majka Hao Hao i bebe sljedećih nekoliko dana bit će pod budnim okom timaritelja i drugog osoblja koji se žele uvjeriti da se "novopečena" mama pravilno brine o preslatkim mladuncima.

- Iznimno smo ponosni! Dvostruki okot divna je vijest za ovu izvanrednu životinjsku vrstu koja je danas, nažalost, ugrožena - izjavio je Eric Domb, predsjednik i osnivač zoološkog vrta.

Mladunci su na svijet stigli u četvrtak - ženka je pri okotu bila teška 150, a mužjak 160 grama. Zoološki vrt od milja ih zove "ružičastim škampima", jer mališani još nemaju dlake.

Bebe pande u prosjeku su 900 puta manje od majki, navode iz Svjetskog fonda za zaštitu divljih životinja (WWF).

Kako bi se mama Hao Hao odmorila, timaritelji će mladunce naizmjenično stavljati u inkubator i hraniti ih bočicama.

Inače, Hao Hao umjetno je oplođena u travnju ove godine. Prije ovih pandi blizanaca u ZOO vrtu Pairi Daiza okotila je još jedno mladunče.

Prema najnovijim podacima Svjetskog fonda za divljinu, u prirodi je ostalo manje od 2000 pandi.

Kina je prije 30 godina pokrenula međunarodni program za očuvanje divovskih pandi. Međunarodna unija za zaštitu prirode 2016. promijenila je status divovskih pandi iz ugrožene u ranjivu vrstu.

U povodu sretnog događaja oglasio se i gradonačelnik Berlina Michael Mueller koji je rekao da je "cijeli Berlin ushićen" i čestitao je Knieriemu i njegovom timu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2020 11:18