DRAGULJAR NENAD SOVILJ

DIZAJNER NAKITA KOJEG OBOŽAVAJU HRVATICE 'Nakit prve dame od jučer stoji izložen u izlogu, a nakon tjedan dana spremam ga u arhivu'

 
 CROPIX

Oboje žive u Krajiškoj ulici, u centru Zagreba i dijeli ih tek dvadesetak kućnih brojeva, no dizajner nakita Nenad Sovilj i prva dama Sanja Musić Milanović donedavno se nisu poznavali.

- Možda smo susjedi, ali nismo se tako susreli, ja vam u svojoj ulici nikoga ne poznajem. Uđem u auto i direktno put Amruševe gdje su mi butik i atelier. Svoje vrijeme tu provodim, a Time preko puta mi je zapravo dnevni boravak - smije se 39-godišnji Sovilj.

Zagreb, 220220.
Amruseva 5.
Studio dizajnera Nenada Sovilja, dizajnira ciji je nakit na inauguraciji svog supruga, nosila Sanja Music Milanovic.
Na fotografiji: Nenad Sovilj.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Nenad Sovilj

- Prije par godina Sanja je u mom butiku kupila ogrlicu i tada sam je prvi put upoznao - prisjeća se. No, tada nitko nije ni pomišljao da će Zoran Milanović jednog dana postati predsjednik države, a Sanja prva dama, stoga je Sovilja iznenadio poziv koji je stigao tri tjedna prije inauguracije.

Zvala ga je Ana Ivančić, bivša financijerka, a danas privatna poduzetnica, vlasnica Garderoba Concept Storea i ljubiteljica skandi stila.

- Ana mi je rekla da ona radi stajling Sanji Musić Milanović za inauguraciju te da je prva dama odlučila nositi hrvatske brendove, pa tako Varteksova kreativna direktorica, dizajnerica Martina Vrdoljak Ranilović radi za nju haljinu, a mene su pitali bih li htio napraviti nakit - ispričao nam je Sovilj, koji ističe kako ne radi distinkciju između svojih klijentica, ne impresioniraju ga titule, dubina džepa i medijska pažnja. Sve žene koje žele nositi njegov nakit u njegovim su očima jednake - uspješne samosvjesne žene koje imaju stila i koje se ne boje eksperimentirati. To su arhitektice, odvjetnice, glumice, poduzetnice... Ima među njima i poznatih imena kao što su Jadranka Sloković, Severina Kojić, Jelena Veljača, Iva Radić, Ana Hanžeković, Milana Vlaović i Branka Bebić. Među te žene spada i Sanja Musić Milanović.

Susret tri dana prije

- Ona je zaista divna i zabavna osoba, urbana žena, elegantna i decentna, intelektualka koja nije dosadna, a moj nakit joj je odlično pristajao - dodaje pa nam otkriva kako je teklo stiliziranje prve dame za veliki dan inauguracije koji je prošao tako dobro da su je modni stručnjaci prozvali “modernom Jackie Kennedy” i “hrvatskom Kate Middleton”.

Oduševila je minimalističkom midi haljinom bazičnog kroja i svijetlo ružičaste boje s potpisom hrvatske modne kuće Varteks te impozantnim Soviljevim nakitom - unikatnim i ručno rađenim naušnicama i prstenom od smole u kombinaciji s dvije vrste emajla u pozlaćenom srebru sa South Sea biserom, najcjenjenijim biserom na svijetu.

Zagreb, 220220.
Amruseva 5.
Studio dizajnera Nenada Sovilja, dizajnira ciji je nakit na inauguraciji svog supruga, nosila Sanja Music Milanovic.
Na fotografiji: prsten The first lady.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

- Sanja uopće nije znala što ću raditi i što ću izabrati, ona je samo iskazala želju da ja napravim nakit. Čuo sam se s Martinom iz Varteksa da vidim koje će boje biti haljina i onda sam krenuo raditi naušnice i prsten. Za prsten sam se odlučio napraviti samo jedan, a kako radim na nadolazećoj kolekciji Metamorphosis već sam imao izrađen jedan prsten koji nije bio odgovarajuće boje uz Sanjinu haljinu, pa sam napravio novi. Tri dana prije inauguracije smo se svi našli i isprobali cijeli stajling. Uz taj prsten, donio sam dva para naušnica. Jedne koje sam radio posebno uz haljinu i jedne s biserima od pozlaćenog srebra koje su jednostavnije. Za svaki slučaj. Većina žena bi izabrala decentniji par, no bilo mi je fenomenalno kada se Sanja oduševila vidjevši malo veće naušnice - ispričao nam je Sovilj.

Zagreb, 220220.
Amruseva 5.
Studio dizajnera Nenada Sovilja, dizajnira ciji je nakit na inauguraciji svog supruga, nosila Sanja Music Milanovic.
Na fotografiji: nakit.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Od ove subote komplet Sanjinog nakita s inauguracije stajat će tjedan dana izložen u izlogu butika u Amruševoj, a potom ga Sovilj sprema u svoj arhiv. Naušnice i prsten dio su njegove nove, 15. kolekcije Metamorphosis, posvećene biserima koji nastaju kao rezultat promjene u organizmu školjke, a bit će predstavljena javnosti sredinom travnja. Uz naušnice i prstenje, kolekcija sadrži narukvice, medaljone te ogrlicu s okruglim South Sea biserom veličine 16 mm, što je vrlo rijetko i jako vrijedno u svijetu morskih bisera.

Kako kolekcija još nije u prodaji, Sovilj nije ni formirao cijene, ali kaže da prsten koji je Musić Milanović nosila na inauguraciji stoji oko 3000 kn, a naušnice 3500 kn.

- Bisere nabavljam kod dugogodišnjeg dealera iz Milana, iako mogu proći jeftinije kod Kineza, ali nikad ne znam što će mi prodati. Kada mi je netko dobar držim se njega, čak i ako je skuplji - objašnjava.

Ostalo drago kamenje poput rubina, smaragda, akvamarina, turmalina i ametista nabavlja u Njemačkoj, Italiji i Indiji, dok po dijamante ide u Belgiju. Upravo je tamo 2017. završio školu za gradaciju dijamanata i postao apsolutni stručnjak po pitanju dragog kamenja. Završio je HRD Antwerp u Antwerpenu, jedan od dva najbitnija gemološka instituta na svijetu.

Najjednostavnije rečeno, Sovilj je draguljar. Čovjek kojeg ne možete prevariti i koji ne podnosi cirkone. On poznaje sve drago kamenje i njegov posao kao diamond gradera je, kaže, pregledati kamenje s lupom, onako kako vidimo u filmovima te odrediti vrstu, čistoću, boju, rez, a na koncu i vrijednost. No ne bavi se time, Sovilj primarno je dizajner nakita, iako ne voli taj opis. Za sebe radije kaže da je kreativac, vizualni umjetnik.

Zagreb, 220220.
Amruseva 5.
Studio dizajnera Nenada Sovilja, dizajnira ciji je nakit na inauguraciji svog supruga, nosila Sanja Music Milanovic.
Na fotografiji: nakit.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Furao se na Galliana

- Od malih nogu sam bio fasciniran lijepim. Uvijek sam bio tip kojeg je puno stvari zanimalo i volio sam ‘zabrijavati’ do studiozne razine. Čitao sam o grčkoj mitologiji, arhitekturi, povijesti umjetnosti... ‘Brijao’ na modu u srednjoj školi i bio sam vrlo provokativan. U sivim ratnim godinama, 1995. imao sam tirkiznu kosu, u SuperStuffu sam kupio i tirkizne naočale, a od djeda sam uzeo prugastu pidžamu. Rasparao sam traperice i nosio ispod njih pidžamu jer se tako furao John Galliano. Živo sam u periodu kada se pojavio house i rave scena. Na moju je estetiku utjecala scena 90-ih, ali i 80-e u kojima sam rođen - prisjeća se Sovilj.

Jasno je da nikada nije bio dio mase. Isto tako se i danas njegov nakit ističe na hrvatskom tržištu jer se zapravo radi o finoj umjetnosti. Rođen je u Zagrebu, u Folnegovićevom naselju. Ali odrastao je, kaže, u zagrebačkom hotelu Esplanade, baš kao i njegova sestra Tamara, danas uspješna arhitektica. Njegovi su se roditelji upoznali u tom hotelu 1976. Mama Ana je porijeklom iz Splita, a pokojni tata Slavko rođen je u Ljubljani, ali je većinu života proveo u Zagrebu.

- Mama i tata su radili u Esplanadi pa smo tamo provodili puno vremena i bili smo odgajani u tom duhu. Vrlo brzo smo naučili na koji način trebaš jesti, kako se držati, kako se ponašati... Moj tata Slavko je vodio Diamond Club koji je krajem 70-ih i 80-ih bio najpoznatiji noćni klub u Zagrebu. Bio je i barmen, pa je uglavnom radio noću. Mama Ana je radila kao maître d’, vodila je restoran za doručak Rubin, a kasnije i Zinfandel’s. Kad danas dođem u Esplanadu, konobari mi uvijek govore da ih je moja mama sve naučila. Ona je ponosna na mene, iako joj je najbitnije bilo da samo završim fakultet, pa je bila presretna kada sam konačno s 33 godine diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu - objašnjava.

Zagreb, 220220.
Amruseva 5.
Studio dizajnera Nenada Sovilja, dizajnira ciji je nakit na inauguraciji svog supruga, nosila Sanja Music Milanovic.
Na fotografiji: interijer.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Kako jedan diplomirani agronom završi u svijetu nakita, zanimalo nas je.

- Bavio sam se kiparstvom, malom plastikom, što zapravo i jest svojstveno izradi nakita. No, nikad se nisam baš planirao baviti izradom nakita, već sam shvatio da ću ako probušim rupu u toj maloj skulpturi dobiti narukvicu. Tako je sve počelo. Odlučio sam izrađivati nakit. Konstantno sam imao potrebu raditi s rukama. Tako sam i pao drugu godinu na faksu jer sam radio kao model na odjelu kiparstva na ALU-u - objašnjava. Gotovo je nevjerojatno povjerovati da je Sovilj samouki umjetnik. Pitamo ga žali li što nikada nije upisao ALU?

- U životu je sve kako treba biti. Da sam završio na Akademiji, možda uopće ne bih radio nakit. Nije mi ničeg žao, odabrao sam svoj put. Sa svojih 15 godina nisam mogao previše utjecati na to što želim od života, jer imaš roditelje koji te usmjeravaju. Moji su se kao i većina brinuli, imali su iracionalan strah od toga što će biti s njihovim djetetom, čime će se baviti, hoće li biti financijski stabilan. Nije im bilo drago čuti da ja želim ići u Školu primijenjene umjetnosti, a otac mi je tada bio na samrti pa nisam htio biti inatljiv i uzrujavati ga. Poslije sam čak planirao upisati modni dizajn ili ALU, ali sam se odlučio za agronomiju s obzirom na to da su biljke ipak moja druga ljubav - priznaje Sovilj. Već u početku, uspio je spojiti svoje dvije ljubavi - botaniku i izradu nakita.

- Prva narukvica koju sam napravio imala je preparirane insekte u epoksi smoli - dodaje govoreći o počecima. Ove godine njegov luxury brend nakita Sovilj slavi 15 godina. Trenutačno radi na kolekciji Metamorphosis i događa se mnogo metamorfoza u njegovom životu, kaže.

- Promijenio sam način razmišljanja, preuređujem butik koji je postao moj flagship store, mijenjam koncept poslovanja i pripremam redizajn brenda mijenjajući vizualna rješenja. K tome, metamorfoza je i kada nikako ne volite bisere, i onda ti master jyotisha (majstor vedske astrologije, nap.p.) kaže da moraš nositi biser jer to je tvoj kamen. Pritom od njega izdizajnirati ogrlicu za sebe, muškarca, s kamenom koji energetski predstavlja čistu žensku energiju i najženstveniji je dragi kamen. U tome sam uspio, nosim ga stalno i uživam u njemu, a naučio sam ne samo voljeti nego i obožavati bisere. Tako je nastala i cijela kolekcija - govori Sovilj.

Mala Esplanada

- Prestao sam ‘brijati’ na dućane na moru, umorilo me to nakon osam godina. Prošle sam godine otvorio butik u Rovinju, ali u konačnici bilo se teško prilagoditi premirnoj energiji toga grada. Nemam više ni butik na Hvaru ni u Rovinju, a zagrebački butik se uređuje kao jedini, flagship store i radi se webshop koji će biti gotov u lipnju. Mislim da se trebam fokusirati na strano tržište jer sam shvatio da je moj nakit za velike gradove, a ne za neko ljetovalište - priznaje Sovilj koji je razmišljao o preseljenju brenda u New York, ali odlučio je ostati ovdje i posvetiti se Hrvatskoj te proboju na strano tržište putem webshopa. - Ako u životu stvari radiš zbog novca to je vječna nesreća. Novac je samo sredstvo za cilj. Da sam slušao što ljudi misle, danas ne bih radio nakit. Kada sam s 25 godina rekao da ću se posvetiti izradi nakita ljudi su me pitali je li mi to hobi. Može li se u Hrvatskoj uspjeti - može se, ako sam 2005. počeo raditi nakit i sad imam ovo što imam. Uzmite u obzir da je tada bilo puno teže i zakoni su bili puno gori, pet godina nisam poslovao u plusu, ali sam imao viziju od koje nisam odustajao - objašnjava Sovilj koji je veliki perfekcionist i estet.

Zagreb, 220220.
Amruseva 5.
Studio dizajnera Nenada Sovilja, dizajnira ciji je nakit na inauguraciji svog supruga, nosila Sanja Music Milanovic.
Na fotografiji: nakit.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

- Kada pogledaju moj dućan, svi misle da je nakit užasno skup - kaže Sovilj, no cijene se kreću od 400 do 30.000 kn, ali to je rijetkost. Prosječna cijena nakita je od 1000 do 2000 kn, što s obzirom na vrhunske materijale i majstorstvo izrade, kaže, nije skupo.

- Ljudi ne razumiju razliku između konfekcije, stvari koje su tvornički napravljene, nedizajna i dizajna, posebnosti i ručnog rada - dodaje Sovilj. Prvi kupac u trgovini na Hvaru bio je princ od Bahreina, a prsten za suprugu kupio je i meksički arhitekt Fernando Romero. Sada, pak, sve napore ulaže u zagrebački butik u koji smo prvi ušli nakon redizajna.

- Moj butik izgleda kao mala Esplanada - smije se Sovilj dok ga fotografiramo u butiku kojim prevladava makedonski sivac, mramor koji je koristio slavni Michelangelo, boja senfa, koža u boji konjaka, vitrine pune nakita te raskošna tapeta talijanskog brenda Fornasetti koja je u trgovini bila i ranije, no sada ju je “postario” pa se dobiva dojam kao da ste ušli u renesansnu palaču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:16