STIPENDIJE ROTARY CLUBA

DJECA IZ DOMOVA DOBILA NOVU ŠANSU ‘Odrasli smo bez roditelja, ali smo čvrsto odlučili uspjeti u životu’

 Bruno Konjević/EPH

Emanuela od svoje šeste godine živi s udomiteljima u Gračanima. Iz milja, a i zato što su u mirovini, zove ih baka i djed. Iako je bila malena pa se dobro ne sjeća, boravila je u Domu za djecu u Nazorovoj, a poslije su je zbog zdravstvenih problema premjestili na Goljak. Još kao srednjoškolka prijavljivala se za stipendije te je primala stipendiju Grada Zagreba.

Pomoć kolega s faksa

Danas 19-godišnja Emanuela Žugaj pohađa Katolički bogoslovni fakultet i jedna je od stipendista Rotary cluba Zagreb Kaptol, koji je pokrenuo humanitarnu akciju Korak u život. U njihovoj će se ogranizaciji u subotu održati humanitarni koncert Parnoga valjka za pomoć djeci bez primjerene roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji.

Studentica Emanuela jako je sretna zbog stipendije koju prima jer joj novac koristi za učenje i materijale za faks, a u tome joj pomažu i kolege s fakulteta i profesori.

- Slijepa sam na lijevo oko, a na desno vidim samo pet posto. Profesori su mi izašli ususret te ispite mogu polagati usmeno. Na fakultetu me svi podržavaju te se nadam da ću jednog dana postati vjeroučiteljica - dodaje Emanuela.

Sve ispite daju u roku

Bez roditeljske skrbi odrastao je i 19-godišnji Anton Mustafić iz Pule. Živio je u Dječjem domu Pula, a nakon završetka srednje tehničke škole odlučio je krenuti na fakultet, što mu ne bi uspjelo da nije dobio stipendiju.

- O stipendiji je ovisilo hoću li nastaviti školovanje ili ću pak tražiti posao. Odlučio sam upisati Prometni fakultet u Zagrebu. Ispunio sam sve uvjete za stipendiju i danas sam redovan student. Za sada sam uspješno položio četiri od šest ispita - kaže Anton, koji živi u stambenoj zajednici, a stipendija mu je jedini izvor prihoda.

Novčanu pomoć za studij potražio je i mladi Mirko Šaravanja koji je odrastao u Dječjem domu Majčino selo u Međugorju, koji vode franjevački svećenici čiji je i dalje štićenik.

Ispunjavaju snove

- Danas studiram Zagrebačku školu ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) zahvaljujući Zakladi Ivana Hodak i mojem mentoru doktoru Marku Krmpotiću - govori simpatičan Mirko, koji u Zagrebu živi u stambenoj zajednici. Jako je zadovoljan, oduvijek je htio studirati ekonomiju i menadžment, a na prvim rokovima položio je šest ispita i priprema se izaći na još dva.

Mirkova kolegica na ŽŠEM-u je 19-godišnja Mihaela Šerf koja je odrasla u Dječjem selu Ladimirevci kod Osijeka. Sponzor joj je umirovljeni general Ante Gotovina koji surađuje s Rotary klubom.

- Ne bih mijenjala djetinjstvo, ali kad prestaneš biti dijete i počneš rasti, pitaš se kako i kamo dalje. Nakon Dječjeg sela i Osijek mi je bio velika novost. Mlad si, neupućen, nemaš oslonac kao ostali. Većina djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi ni ne razmišlja o studiju - kaže Mihaela koja je na nagovor odgojiteljice, SOS majke, ipak odlučila krenuti na fakultet.

Bez sigurnog oslonca

Mladi Armin Abazi iz Velike Gorice student je prve godine Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je imao teško djetinjstvo i daljnje školovanje mu, do prijelomnog trenutka, nije bilo na pameti.

- Nažalost, moja je obitelj disfunkcionalna. Kad sam ušao u pubertet, obuzeo me višak energije. Radio sam gluposti i zato sam završio u domu za odgoj djece, no ubrzo sam shvatio da ću se morati promijeniti - kaže Armin, kojem su odgojitelji pomogli da zavoli sport. Zahvaljuje svima na pruženoj šansi za obrazovanjem jer mnogi prijatelji iz doma nisu nastavili školovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:29