RATOVI ZVIJEZDA

Događanje koje će privući tisuću posjetitelja iz Europe: Čarolija znanstvene fantastike na velikom festivalu u Zagrebu

ZAGREB - Ljubitelji znanstvene fantastike ovog će vikenda moći uživati u bogatoj SF manifestaciji jer se u Zagrebu od 26. do 29. travnja održava SFeraKon, poznata konvencija Društva za znanstvenu fantastiku, zajedno s Eurokonom pod zajedničkim SF-ovskim imenom Kontakt. Organizatori su zbog prepoznatljivosti namjerno stavili “malog zelenog” kao maskotu i nazvali ga Kontakt jer je to jedna od prvih asocijacija na znanstvenu fantastiku.

Od četvrtka će na konvenciji gostovati neki od najboljih svjetskih pisaca znanstvene fantastike. Škot Charles Stross, Amerikanac Tim Powers i Rus Dimitri Gluhovski počasni su gosti Kontakta, službene europske konvencije znanstvene fantastike.

Cijeli program od četvrtka će se održavati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a od subote u hotelu International, preko puta FER-a, u Miramarskoj ulici.

Najveća konvencija

Ljubitelji ovog popularnog žanra u četiri dana raznolikog programa razmjenjivat će doživljaje, iskustva i mišljenja o najdražim autorima, igrama, serijama i filmovima poput kultnih “Zvjezdanih ratova” i “Zvjezdanih staza”.

Članica organizacijskog odbora Kontakta Mihaela Marija Perković kaže da ove godine očekuju više od tisuću posjetitelja iz cijele Europe.

- Do sada smo osim iz Hrvatske i susjednih zemalja dobili potvrde o dolasku ljubitelja znanstvene fantastike iz Francuske, Rusije, Velike Britanije, Švedske, Finske, Ukrajine, pa čak i iz Australije, i zato nije isključeno da ćemo po broju posjetitelja premašiti britanski Eastercon, koji je privukao 1300 ljubitelja SF-a.

Nadamo se da ćemo postati najveća ovogodišnja konvencija znanstvene fantastike u Europi - ponosno kaže Mihaela Perković.

Optimistična je jer će zagrebački SFeraKon, tradicionalno najveća konvencija znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi, ove godine ugostiti službenu europsku konvenciju Eurocon.

Atraktivni kvizovi

SFeraKon nije baš tako mlada manifestacija. Davnih ju je dana pokrenulo društvo SFera, osnovano još 1976. Na konvenciji su se prikazivali filmovi, pozivali su se poznati gosti i ljubitelji znanstvene fantastike. Svake godine SFeraKon se održava krajem travnja, a posljednjih 15-ak godina na FER-u.

Ove godine Hrvatska je izabrana za zemlju u kojoj se održava i Eurokon, pa je zato ovogodišnji program još bogatiji. Organizatorica Perković kaže da će biti iznimno bogat program književnih, filmskih i znanstvenih predavanja, a tu je i pregršt zabavnih igara, kvizova znanja te spisateljskih i zabavnih radionica, aukcija te sajam knjiga.

Za djecu je osmišljen posebni program. Domaći počasni gost, kultni stripaš i višestruko nagrađivani autor za djecu Darko Macan, održat će radionicu stripa, a program će biti na hrvatskom i engleskom jeziku.

- Ne samo da će naši gosti napuniti zagebačke hotele nego će većina njih nakon konvencije pisati o svom boravku u Hrvatskoj, poput spisateljice Lois McMaster Bujold, koja je na svojem blogu nahvalila podsljemenske restorane i Medvednicu. Michael Swanwcik pak pjevanje splitskih klapa opisao je ‘like angels slumming’ i ostao duboko dirnut Rastokama i Plitvicama - kaže Perković.

Zato su i organizirali turističke ture po Zagrebu na engleskom i ruskom, a upriličit će se i posebni posjet zagrebačkoj Zvjezdarnici nakon konvencije.

Neki zagrebački klubovi i restorani posebno za goste SFeraKona organizirat će večere i popuste, a u klubu Boogaloo održat će se Kontakt party.

Maskirani u SF lik

Specifičnost SF manifestacije je i Maškarada i poželjno je da posjetitelji, pogotovo djeca, dođu maskirani u njima omiljeni SF lik i ostvare pravo na besplatni ulaz. Ove godine djeca mogu uživati od petka do nedjelje. Održat će se i niz tematskih likovnih radionica, zatim radionica stripa, glazbena radionica te popularne igrice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 16:01