ZNATAN GUBITAK PRIHODA

DRAMA U NJEMAČKOM ZOOLOŠKOM VRTU ZBOG KORONE 'Nemamo novaca, u najgorem slučaju neke ćemo životinje morati nahraniti drugima'

Pande Pit (naprijed) i Paule u berlinskom zoološkom vrtu
 STRINGER/Zoo Berlin / AFP

Direktorica Zoološkog vrta Neumünster iz istoimenog grada na sjeveru Njemačke Verena Kaspari rekla je za dnevne novine Die Welt da je vodstvo zoološkog vrta napravilo popis životinja koje će se prve morati ubiti, prenosi BBC.

Pandemija koronavirusa i mjere za suzbijanje širenja zaraze poput karantene ispraznile su zoološke vrtovi koji su u ovo doba godine dupkom puni. Mnogi su se zbog izostanka prihoda od ulaznica našli u financijskim problemima te traže donacije kako se ne bi morali okretati drastičnim rješenjima poput onog koje je spomenula Kaspari.

Primjerice, u Zoološkom vrtu Grada Berlina stanuju jako mladi blizanci pande, međutim ljubitelji životinja u njihovoj ljepoti i dogodovštinama mogu uživati samo online. Glasnogovornica berlinskog zoološkog Philine Hachmeister rekla je za novinsku agenciju DPA da su blizanci "preslatki". "Stalno mislimo na to kako bi ih posjetitelji trebali vidjeti uživo. Ne želimo da male pande odrasti prije nego što ponovno otvorimo zoološki", rekla je Hachmeister.

Kaspari je rekla da je ubijanje životinja kako bi druge mogle preživjeti zadnja opcija i nešto "neugodno". Dodala je da čak ni to ne garantira rješavanje financijskih problema zoološkog. "Ako dođe do toga, morat ćemo eutanazirati živote. Alternativa je da skapavaju od gladi", rekla je. "U najgorem mogućem slučaju, neke ćemo životinje morati nahraniti drugima."

Zoološki vrt koji vodi Kaspari pripada stručnom udruženju koje ne pokriva državni fond za spašavanje malih poduzetnika i tvrtki. Prema njezinoj procjeni, zoološki će tijekom proljeća izgubiti 175 tisuća eura prihoda (1,3 milijuna kuna).

DPA piše da njemački zoološki vrtovi rupe u budžetima nastoje pokriti donacijama te da traže da ih se uvrsti u 100 milijuna eura težak državni fond za pomoć gospodarstvu. Nacionalna udruga zooloških vrtova Njemačke (VdZ) tvrdi da zoološki vrtovi, za razliku od mnogih drugih tvrtki, ne mogu smanjiti troškove i zamrznuti poslovanje. Životinje svaki dan moraju jesti i osoblje se o njima mora brinuti. Primjerice, odjel za tropske životinje mora se grijati kako temperatura u njemu nikada ne bi bila manja od 20 stupnje Celzija.

Čelnik VdZ-a Jörg Junhold rekao je tipični njemački zoološki vrt tijekom karantene tjedno gubi 500 tisuća eura.

Zoološki vrt Schönbrunn u Beču u Austriji, jedna od najvećih atrakcija toga grada, kaže da za sada mogu preživjeti zbog postojeće ušteđevine. No 1. su travnja na tri mjeseca kući poslali 70 posto od svojih 230 zaposlenika. Austrija ima sustav subvencija kojim se osiguravaju radna mjesta onih radnika čiji se poslodavac nađe u financijskim problemima.

Voditelj zooloških vrtova kažu i da se pojedine životinje teško nose s činjenicom da ih ljudi ne dolaze gledati. Hachmeister kaže da "majmuni osobito vole gledati ljude", a ljude vole promatrati i papige te tuljani. "Njima je sada jako dosadno", rekla je.

Zoološki vrt Grada Moskve prošlog je tjedna rekao da njihovim dvama odraslima pandama "nešto nedostaje". "Počele su prilaziti svima koji prođu pored njihovog staništa", dodali su iz moskovskog zoološkog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:37