SAMO ZA JUTARNJI

EKSKLUZIVNO Kolumbijska ljubav generala Gotovine: Dunja, oprosti, Antu ću voljeti do smrti!

Kolumbijku Ximenu Dalel Soler upoznao je kao inspektor na tajnom zadatku. U fatalnoj vezi dobili su predivnu kćer, danas ima 27 godina

ZAGREB - Kolumbijka Ximena Dalel Soler sjedila je u ponedjeljak u 12.30 sati u svom uredu. Pripremala je odgovore na novinarska pitanja, kao i svaki dan. Radi kao glasnogovornica Županijske uprave Casanare, kolumbijskog okruga na granici s Venezuelom. I tog je jutra pretraživala internet. Tražila je nove vijesti o njemu... svojoj prvoj velikoj ljubavi.

Zazvonio je telefon.

“Ola!” javila se Ximena.

“Zovemo iz Hrvatske. Iz Jutarnjeg lista.”

I tako smo započeli ekskluzivni, 20-minutni razgovor s Ximenom Dalel Soler, prvom suprugom generala Ante Gotovine! Generalova prva velika ljubav, s kojom ima kćer Ximenu, nikad prije nije govorila za medije, dapače, nije se sa sigurnošću znalo ni postoji li ona uopće.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

Ximenu, egzotičnu i temperamentnu ljepoticu, prvi put je u romansiranoj Gotovininoj biografiji spomenuo njezin autor Nenad Ivanković, ali on ne navodi ni njezino prezime ni čime se točno bavi, pa su se mnogi pitali je li možda izmišljena. Gotovinini prijatelji znali su da je general u Južnoj Americi ostavio ženu i dijete, ali više od toga nitko nije znao…

I prekjučer, u ponedjeljak 18. travnja, više od 20-ak godina nakon njihova sudbonosnog ljubavnog susreta, Ximena je za Jutarnji prvi put progovorila o hrvatskom generalu.

- Poštujem Antu! Kako su ga mogli osuditi na 24 godine? Nije kriv! - rekla je. Odmah joj je bilo jasno zašto je zovemo. Pomalo nepovjerljiva, rekla je da joj je krivo zbog presude.

Odvjetnikova zabrana

“Imala bih svašta ispričati o njemu, o nama, ali mislim da još uvijek ne smijem, još nije vrijeme. Prije presude nije mi dao odvjetnik Luka Mišetić, kako mu ne bih naštetila, a sada ne znam”, rekla je i nastavila s pitanjima o presudi, reakcijama u Hrvatskoj...

Bilo je očito da je zanima kako je hrvatska javnost, i politika, na sve to reagirala, kako će dalje teći postupak.

“Ne bih htjela reći ništa čime bih mu mogla naštetiti, a svašta bih vam mogla ispričati... Pratila sam na internetu sve što se događa, iskreno sam iznenađena visinom presude. Vidjelo se da ima veliku podršku u Hrvatskoj. I zbog toga mi je drago”, rekla je Ximena, žena kojom se Gotovina oženio sredinom 80-ih i s kojom je dobio kćer.

“Meni je i dalje jako stalo do njega, mogu reći i da volim generala, ali iznimno poštujem njegovu obitelj i njegovu suprugu Dunju”, imenom je navela Ximena koja, osim kćeri koju je dobila u braku s Gotovinom, danas ima i sina Alejandra.

O kćeri Ximeni nije htjela razgovarati. Samo je potvrdila da danas ima 27 godina. Iako je dugo boravila u Europi, Hrvatsku nije vidjela.

“Nakon studija novinarstva u Bogoti, sedam godina učila sam jezike u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj i bilo bi mi veliko zadovoljstvo doći u Hrvatsku”, rekla nam je Ximena i ponovila kako o svom odnosu s Gotovinom ne smije previše govoriti jer joj je tako rekao njegov odvjetnik. U razgovoru je svog bivšeg supruga oslovljavala kao generala, a rijetko je koristila njegovo ime. No bila je iznimno srdačna i s velikom je zabrinutošću govorila o cijeloj situaciji s Gotovinom.

Ximenu je Gotovina upoznao nakon izlaska iz Legije stranaca, kad je počeo raditi kao instruktor specijalaca za francusko ministarstvo obrane u Južnoj Americi.

“Kad ju je Ante prvi put opazio u središnjoj gradskoj kavani, u oči su mu upale njezine profinjene ruke, puna usta i posve mali nos koji kao da je odavao da je jedinica, pomalo razmažena i kapriciozna, ali opet, u dubini duše, mekana i velikodušna. Bila je iz stare španjolske obitelji koja je već tri stoljeća živjela u Kolumbiji i bila vrlo imućna. Otac, koji je obožavao svoju Ximenu, imao je veliku građevinsku tvrtku, a djed dva golema ranča, od kojih se onaj veći, na granici s Brazilom, nije mogao projahati ni za tri dana. Te oko četiri tisuće grla stoke i jednu pristojnu ergelu konja”, opisao je u knjizi Ivanković njihov prvi susret.

U knjizi je general opisan kao veliki ratnik, ali i zavodnik koji je ljubovao s mnogima, a volio samo dvije - Ximenu i Dunju. Čim ju je Gotovina tog dana početom 80-ih ugledao, ostao je impresioniran njezinom ljepotom…

“Tog je jutra čitao neke argentinske novine. S kolegama se dogovorio da se u Cartageni rastanu i da se, za dvadest i pet dana, koliko su još imali vremena, nađu na odredištu u Guatamali. Ximena je s prijateljicama u kavanu došla bosonoga, noseći u rukama natikače, a na sebi prozračnu haljinicu na cvjetiće. Sjela je za susjedni stol, a kad je opazila Antu, počela ga je pogledavati ispod oka, da se ne vidi, a da opet bude opaženo. Odmah je primijetila da i on nju gleda, i to zadivljeno, da je osupnut njezinim izgledom. Ženama u Latinskoj Americi ništa nije draže od toga. Svejedno je ima li ona sedamnaest, a on šezdeset godina...

... Ali Ximeni se nije svidjela samo Antina zadivljenost nego i on sam. Snažan i preplanuli muškarac čije je lice odisalo posebnom bezbrižnošću, nasmijanošću i kad se ne smije, željom za životom. Bila je to ljubav na prvi pogled, prepuna strasti i predanosti za kakvu su sposobne samo Latinoamerikanke koje, kada se jednom daju, daju se do kraja, bez primisli i zadrške. S Ximenom je proveo puna tri tjedna u Kolumbovu gradu. No, nije joj otkrio tko je. On je za nju bio Toni Moremante koji je ovamo stigao iz Francuske da bi se malo proveo, a zatim opet vratio u Europu. Ali bilo mu je teško otići, rastati se od te mlade žene. Gotovo je i zakasnio u Gvatemalu jer je htio iskoristiti svaku sekundu koja mu je ostala”, opisuje Ivanković u svojoj knjizi.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 14:57