NAJVEĆA POPULACIJA IZVAN AFRIKE

ESCOBAROVI LJUBIMCI SU SLOBODNI! Česti su gosti obližnjeg sela, ali baš nitko ih se ne boji

 Reuters

Prošlo je više od 20 godina od smrti najvećeg narkobossa u povijesti Pabla Escobara, ali tragovi njegove vladavine još uvijek su vidljivi u Kolumbiji. Poznata stvar je da je notorni kriminalac bio veliki ljubitelj životinja i vjerojatno je samo on bio sposoban kupiti 5 nilskih konja iz jednog kalifornijskog zoološkog vrta.

Escobaru je taj pothvat uspio i 80-ih su divlje životinje uživale u pogodnostima njegovog golemog imanja u Kolumbiji. Međutim, kada je Escobar morao pobjeći iz haciende Napoles, životinje su ostale same. Kolumbijske vlasti su imale pametnijeg posla od lova na nilske konje, tako da su se s vremenom životinje razmnožile i danas u Kolumbiji živi krdo od približno 35 nilskih konja. Zapravo, nestvarno zvuči podatak da je Pablo Escobar zaslužan za najveću populaciju nilskih konja van Afrike.

FILE PHOTO AUG83 - Colombian drug lord Pablo Escobar and his wife Victoria Henao appear in this file photograph when Escobar was a member of the Colombian Congress in 1983. The late cocaine kingpin's wife and her son Juan Pablo Escobar were detained in Buenos Aires late Monday on charges of laundering drug money and falsifying documents. B/W ON LY (COLOMBIA OUT).

CLP/ZDC - RTRSG1J
REUTERS

Međutim, problem je u činjenici da su se izuzetno opasne životinje u međuvremenu oslobodile i danas se slobodno kreću rijekama i jezerima, a nerijetko svrate i do ponekog sela ili grada. Najčešći su gosti u selu Doradal, koje se nalazi nedaleko od Napolesa.

Međutim, zanimljivo je da stanovnici Doradala uopće ne žive u strahu od svojih posjetitelja. Dapače, smatraju ih 'seoskim kućnim ljubimcima'. Kažu da od Escobarova ranča do Dordala stižu preko jednog riječnog kanala.

- Ujutro oko 6.30 sam krenula na nogometni trening i zamijetio jednog nilskog konja kako stoji kraj škole - rekla je 12-godišnja Lina Maria Alvarez.

A herd of hippopotami swim in a muddy lake at the abandoned country
home of former drug kingpin Pablo Escobar in central Colombia in Puerto
Triunfo, December 10, 2002. The ten Nile hippos are all that remains of
Escobar's private zoo. In his heyday in the 1980s, Escobar imported
elephants, rhinoceroses, lions, giraffes and other exotic beasts to his
lavish Hacienda Napoles ranch as a testament to his fabulous wealth.
NO RIGHTS CLEARANCES OR PERMISSIONS ARE REQUIRED FOR THIS IMAGE REUTERSS/Albeiro Lopera

EA - RTRF7BH
REUTERS

Dok je prepričavala svoje iskustvo djevojčica uopće nije zvučala kao da se preplašila, a slično je reagirao i 19-godišnji Diego Alejandro Rojas.

- Čuo sam neko šuškanje u žbunju, upalio svoje lampicu i shvatio da me gleda nilski konj. Ne, ne bojimo ih se. Oni su kao naši kućni ljubimci. Više se bojim zmija...

Children play hide-and seek in the empty, moss-covered pool at the late
drug lord Pablo Escobar's abandoned country home in central Colombia in
Puerto Triunfo, December 10, 2002. Escobar's once-luxurious Hacienda
Napoles ranch is now a forgotten place where poor refugees have taken
up residence. PICTURE TAKEN ON DECEMBER 10 2002. REUTERS/Albeiro Lopera
FOR STORY LIFE-COLOMBIA-HIPPOS

EA - RTRH20E
REUTERS

David Echeverri Lopez, kolumbijski biolog, kaže da je najveći problem lokalnom stanovništvu što ruše ograde i vrše nuždu u rijekama.

- Ovo je za njih raj! Ovdje zapravo nema predatore, nemaju nikakvih neprijatelja i žive u većem miru nego što bi živjeli u Africi. Zato se tako brzo i razmnožavaju - rekao je veterinar Jairo Leon Henao.

A veterinarian prepares a hippopotamus, known as
REUTERS

Kolumbijske vlasti godinama obuzdati krdo, čak je bilo i pokušaja kastriranja, ali sve je propalo. Ponajprije zato što nisu mogli otkriti koji je nilski konj mužjak, a koji ženka, budući da su im testisi skriveni u utrobi. Ovako se ukazali prilika stručnjacima da puno pitomijim metodama obuzdaju krdo. Tako društvo kamenjima i drvećem grade svojevrsne brane koje bi trebale spriječiti nilske konje da ne odlutaju i naprave potencijalni nered.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:52