INSTAGRAMERI PO BOLNICAMA

'EUROPSKI MALDIVI' SKRIVAJU OPASNU TAJNU Turisti uživaju u veličanstvenom ambijentu, ali sat vremena poslije nastupaju proljev, povraćanje i svrab

 
 Instagram

Bajkovito jezero tirkizne, kristalno čiste boje smješteno blizu vrha planine Monte Neme u španjolskoj pokrajini Galiciji kao lokalna atrakcija privlači brojne posjetitelje.

Neki se od njih prilikom posjeta tom veličanstvenom ambijentu koji podsjeća na Maldive i okupaju uz obavezan selfie.

Kakva greška! Korisnici Instagrama koji su zaplivali u jezeru ili duže boravili uz njega žale se na svrab, osip, mučninu te opću malaksalost.

Razlog: voda jezera izgleda tako bajkovito tirkizno jer je kemijski kontaminirana još od razdoblja 2. Svjetskog rata kada je u blizini bio blizini, pa je zato jezero i zavrijedilo naziv 'Otrovni Maldivi ' te 'Galicijski Černobil".

instagram

Španjolsko jezero Neme najbolje se može usporediti s onim koje se nalazi u blizini ruskog Novosibirska, a koje nazivaju i 'Sibirskim Sejšelima'.

Riječ je također o jezeru zapanjujuće privlačne tirkizne plave boje te bijelim sitnim pijeskom koje ga okružuje.

Ipak, riječ je o toksičnom odlagalištu kemikalija jer se u blizini nalazio rudnik volframa koji je isporučivao materijal za izradu žarulja i kaljenja čelika tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata.

Instagram

Naravno, i tamo su se posjetitelji žalili na osip i povraćanje nakon kupanja u 'kristalno čistoj vodi' jezera.

Španjolski liječnik Manuel Ferreiro sa sveučilišta La Coruña izjavio je kako izlaganje takvoj otrovnoj vodi kod kupača dovodi do osipa, povraćanja i proljeva te kako voda jezera Neme samo ostavlja dojam kristalne čistoće što pak privlači posjetitelje koji rado poziraju na fotografijama kojima se hvale na Instagramu.

“Taj je krajobraz samo naizgled idiličan, no potpuno je otrovan jer je kontaminiran kemikalijama”, rekao je.

“Struktura vode ostaje zatrovana desetljećima jer je tlo tijekom godina “upilo” tone teških metala poput volframa i olova pa se konzumacija ili samo kupanje u takvoj vodi apsolutno ne preporučuje.

Lokalna instagramerica rekla je za španjolske novine Publico da se odlučila okupati u svijetlim, tirkiznim vodama jer je izgledalo 'vrlo lijepo' i jer nije vidjela nikakve znakove da je kupanje zabranjeno.

Ubrzo je počela povraćati, a pojavio joj se i ružan osip na koži, koji je trajao oko dva tjedna.

Vlasti upozoravaju da produljena ili višestruka izloženost vodi jezera može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih rizika.

Ruski Instagrameri i influenceri također su se razbolijevali na već spomenutim 'Sibirskim Sejšelima'. A tamo je situacija još lošija, utoliko što je ambijent još ljepši, gotovo pa tropski.

No riječ je o umjetno stvorenom jezeru u blizini termoelektrane na ugljena koja proizvodi električnu energiju. Prekrasna svijetloplava voda jezera ima visoki pH i sadrži otopljene metalne okside što može zahvaliti kemijskim reakcijama iz toksičnog otpada elektrane.

Iz elektrane zato upozoravaju: “Molimo vas da ne dolazite na taj toksični deponij kako bi se kupali ili pravili selfije, to je opasno po zdravlje."

View this post on Instagram

Photo: @ekaterinaaaaks

A post shared by Новосибирские Мальдивы (@maldives_nsk) on

“Deponij nije gradska plaža, posjeti su opasni i nepoželjni. Voda nije za piće jer je tehnička i sadrži otopljene soli kalcija i drugih metalnih oksida, kao i visoki pH”, stoji u njihovim upozorenjima u kojim pokušavajući demotivirati vojsku posjetitelja u potrazi za što boljim selfijem na deponiju.

Ekološka aktivistica Ulijana Artamonova tamo je napravila fotografiju na kojoj izgleda kao da je na tropskoj plaži, a za Siberian Times je izjavila kako joj je lice nakon posjeta bilo prekriveno osipom, a nos i grlo su joj se osušili.

Drugi posjetitelji posvjedočili kako su im nakon šetnje uz obalu jezera otpali džonovi s obuće, a sandal razlijepile. No sve to, kao ni snažan smrad alkalija koji podsjeća na miris deterdženta za rublje ne sprječava mnogobrojne osobe, da barem na selfieju izgleda kao da su bili na Maldivima ili Sejšelima…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:20