OKRUTAN SVIJET

FOTO: DJEVOJČICE NOSILE PROZIRNE KREACIJE NA VALENTINOVOJ REVIJI 'Kreirati žensku odjeću za žene bez tipičnih ženskih oblina je suludo'

Models present creations by Italian designers Maria Grazia Chiuri and Pier Paolo Piccioli as part of their Fall/Winter 2016/2017 women's ready-to-wear collection for fashion house Valentino in Paris, France, March 8, 2016. REUTERS/Gonzalo FuentesTEMPLATE OUT
 GONZALO FUENTES

Mlada manekenka koje je prošetala modnom pistom tijelom Valentinove revije na pariškom Tjedenu mode, izazvala je prilično čuđenje, prenosi Daily Mail.

Naime, djevojka koja izgleda kao da je maloljetna, pojavila se u prozirnoj kreaciji koja joj je otkrivala grudi. Inače, čitava kolekcija ove poznate talijanske modne kuće obilovala je prozirnim komadima koje puno otkrivaju.

Carole White, suosnivačica londonske modne agencije Premier Model Management prije je rekla kako dizajneri žele izrazito mlade modele ravnih prsiju. No organizatori Tjedna mode u Parizu ipak su za djevojke koje sudjeluju na revijama postavili donju granicu od 16 godina.

Sve više modnih scouta modele traži po školama jer da bi djevojka bila tako mršava i bez oblina, ona mora biti i vrlo mlada.

U državi New York usvojen je zakon po kojem bi se maloljetni modeli smatrali 'dječjim performerima' u cilju da se smanji ili potpuno suzbije pojava 14-godišnjakinja koje nose revije.

Stilist Nick Ede kaže kako je golotinja nešto što bi manekenke trebale očekivati i na što bi bespogovorno trebale pristati. 'Ne mislim da je pokazivanje bradavica nešto grozno', kaže Ede.

Međutim, stvari su drugačije kad se radi o maloljetnim djevojkama, zapravo djevojčicama.

Francuska je krajem prošle godine usvojila zakon prema kojemu sve manekenke moraju imati potvrdu da su zdrave te da imaju minimalan indeks masnoće tijela 18.

Modna kreatorica Diane von Furstenberg već je prije rekla kako je suludo kreirati žensku odjeću za žene koje nemaju tipične ženske obline, grudi i stražnjicu. 'To je ono što žensko tijelo čini ženskim. Ovo je odsustvo tipičnih ženskih atributa.'

Modna kuća Valentino nije željela komentirati najnoviji slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:06