DIVLJA AMAZONA

FOTO: EPSKA BORBA NA ŽIVOT I SMRT DIVOVSKE ANAKONDE I KROKODILA Fotograf zabilježio okršaj zmijurine od osam i pol metara i jednog kajmana

 
Ilustracija
 Profimedia, Zuma Press

Nevjerojatan prizor u mutnim vodama Amazone - borbu između divovske, 8 i pol metara duge anakonde i krokodila, zabilježio je američki fotograf Kevin Dooley (58), piše Daily Mail.

Dooley je gledao kako se anakonda omotala oko dva metra dugog kajmana, inače jedne od manjih vrsta krokodila, te mu pritom slomila noge. No, manji reptil nije se dao te je zario zube u zmiju koja se jedva oslobodila umalo kobnog ugriza te otplivala dalje. Nažalost po kajmana njegove su ozljede bile preteške te je nešto kasnije uginuo.

- Sjedio sam u čamcu i ručao kad se to dogodilo. Nisam vjerovao svojim očima - rekao je Dooley za Daily Mail pa u detalje opisao dramatičan prizor kojem je svjedočio iz prve ruke, iz udaljenost od nekih desetak metara.

- Čuo sam glasno pljuskanje i potom ugledao kajmana kako pati u smrtnom zagrljaju anakonde. Ona ga je samo davila i davila te mu slomila sve noge. Sve je trajalo nekih osam minuta. Mislim da se anakonda u jednom trenutku naprosto iscrpila i popustila stisak, što je kajman odmah iskoristio i ugrizao je. Ona se nekako izvukla i otplivala, a on je ostao tamo. Činilo mi se da je uginuo - rekao je Dooley te dodao kako je cijeli život čekao priliku da uslika ovako nešto.

- Proći će dugo vremena prije nego opet dobijem priliku vidjeti ovako nešto. Osjećam se blagoslovljeno, ali i malo tužno zbog kajmana. Uglavnom, nisam vjerovao da ću ikada vidjeti ovako nešto.

Zelena anakonda najveća je zmija na svijetu, o kojoj kruže doista fantastične i skoro uvijek neprovjerene priče o golemim proporcijama do kojih može narasti. Iako se vjeruje da može narasti i do devet metara u dužinu te doseći težinu i do 250 kilograma, takvi primjerci nikada nisu bili uhvaćeni živi ili mrtvi te potom precizno izmjereni.

Štoviše, najveća anakonda čije su dimenzije bez sumnje potvrđene bila je duga pet i pol metara i teška oko 100 kilograma. Provjereno najduža zmija na svijetu je mrežasti piton koji živi u prašumama Jugoistočne Azije te može dosegnuti i osam metara dužine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 15:16