StoryEditor
PORIV ZA OČINSTVOM

FOTO: GAY PINGVINI IZ SYDNEYSKOG ZOO-a POSTALI RODITELJI Tate se ne odvajaju od malog Sphengica, brinu o njemu kao uobičajeni parovi u divljini

 
 Sea Life Sydney Aquarium/via REUTERS

Mužjaci žutonogog pingvina iz akvarija Sydney's Sea Life, koji su sagradili zajedničko gnijezdo pa im je povjerena briga o oplođenom jajetu, postali su očevi zdravog potomka, prenose australski mediji.

Zaposlenici akvarija su dvojici mužjaka, Magicu i Sphenu, u gnjizedo prvo namjestili lažno jaje kako bi provjerili kako će se par gay jedinki snaći u ulozi roditelja.

Kada su uspješno položili test iz roditeljstva, na brigu im je povjereno oplođeno jaje heteroseksualnog para pingvina koji ih je imao dva. U prirodi je, naime, uobičajeno da pingvini napuste drugog potomka jer im je teško pronaći hranu.   

Mladunče Sphengic rodilo se 19. listopada i prvi je subantarktički pingvin koji je došao na svijet u akvariju.

 

Gay par koji je gnijezdo napravio prije sezone parenja brižno njeguje usvojenog mladunca, kazala je Tish Hannan iz sydneyjskog akvarija.

Objasnila je da su u prvih 20 dana nakon rođenja mladunci najosjetljiviji zbog čega je iznimno važno da se roditelji o njemu dobro brinu.

Magic i Sphen jaje su smjestili u malo gnijezdo napravljeno od oblutaka te su na njemu naizmjence sjedili dijeleći sve roditeljske dužnosti, rekla je Hannan.

Magic and Sphen, two male penguins who built a nest and fostered an egg together, interact with each other in Sydney's Sea Life Aquarium, Sydney, Australia, in this still image taken from an undated video obtained from social media. Sea Life Sydney Aquarium/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Sea Life Sydney Aquarium / REUTERS
Magic i Sphen
 

Podsjetila je i da su i heteroseksualni parovi žutonogih pingvina iznimno brižni roditelji. Uobičajeno je da mužjak i ženka zajedno brinu o mladuncima. Dok jedno od njih čuva jaje, drugo ide po hranu, a zatim se izmjenjuju. Kazala je da drukčije nije bilo ni s ovim parom.

Po pisanju australskih medija sva tri člana obitelji iznimno su zadovoljna, a mali pingvin, kojemu tek treba nadjenuti ime, nema ništa protiv odrastanja uz dvojicu očeva.

Gay pingvini iz Sydneyja nisu prvi pripadnici te životinjske vrste među kojima je zamijećena istospolna veza.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2020 11:18