TEŠKA SITUACIJA

FOTO: GORDIJSKI ČVOR Pet malih vjeverica našlo se u velikoj nevolji nakon što su im se zapetljali repovi: 'Bilo je nemoguće reći koji je čiji...'

 
 Facebook

Zaštitari životinja u američkoj saveznoj državi Wisconsin spasili su pet vjeverica čiji su se repovi međusobno opasno zapetljali, piše BBC.

Malim vjevericama repovi su se zapetljali zbog travki i plastičnih niti koje je njihova majka donijela kako bi time obložila njihovo stanište. Srećom, nevolju vjeverica uočili su djelatnici Wisconsin Humane Society's Wildlife Rehabilitation Centra i spasili im repove, a time vjerojatno i živote.

Otpetljavanje repova obavljeno je dok su životinjice bile pod anestezijom.

Inače, vjeverice trebaju repove zbog održavanja ravnoteže i grijanja, pa je bilo vrlo važno spasiti repove, objasnili su na svojoj Facebook stranici djelatnici centra.

'Možete zamisliti kakvo je to nemirno klupko bilo i kako su bili uplašeni kad su shvatili da se ne mogu otpetljati. Zato nam je prvi korak bio da ih sve uspavamo odjednom kako bismo im u miru mogli pomoći', opisuju spasioci svoj pothvat.

'Kad su vjeverice uspavane, počeli smo raspetljavati 'gordijski čvor' zapetljanih repova, travki i ostalog materijala. Bilo je nemoguće reći čiji je koji rep i jako smo se bojali da su vjeverice ozlijeđene jer je čvor možda prekinuo dotok krvi u repove.'

No, na kraju su vjeverice ipak uspješno razdvojene i nisu pretrpjele nikakve ozbiljne ozljede osim što su im repovi sada malo očerupani. Djelatnici centra kažu kako će dlaka ponovno narasti i repovi biti posve funkcionalni kao i prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 21:43