NEOBIČAN PAR

FOTO: JESTE LI VEĆ UPOZNALI ZAGREBAČKE DIK-DIKOVE? NEDAVNO SU SE ZALJUBILI Jedne od najmanjih antilopa na svijetu ljubav su pronašle u Zagrebu

 
 ZG ZOO

Zagrebački Zoološki vrt priopćio je u srijedu je priopćio da imaju par dik-dikova, jedne od najmanjih vrsta antilopa na svijetu, smješteni su u Volijeri za afričke ptice te se među njima "rasplamsava ljubav", uživaju u životu u paru i u suživotu s afričkim pticama.

"Rasplamsava se ljubav između prvih zagrebačkih dik-dikova. Smještaj u Volijeri za afričke ptice u Zoološkom vrtu grada Zagreba pritom im ide na ruku - raslinje poprima romantične boje jeseni, a nastambom odzvanja pjesma egzotičnih ptica", kažu u ZOO-u. Dodaju kako je jednogodišnja ženka u Maksimir stigla proljetos iz Francuske, a dva mjeseca stariji mužjak iz Njemačke. Djelatnici ZOO-a u te su se simpatične životinje zaljubili na prvi pogled.

Neodoljivo namigivanje dik-dikova

"Dik-dikovi su prepoznatljivi po velikim očima, a u krajičku oka nalaze im se periorbitalne žlijezde. Koriste ih za označavanje teritorija što izgleda kao da očima trljaju grmlje, grančice, lišće...", kažu u zagrebačkom ZOO-u.

ZG ZOO

ZG ZOO

"Naši mužjak i ženka brzo su se zbližili, a s vremenom su postali nerazdvojni. Svojim odnosom približavaju nam i odnos dik-dikova u prirodi. Za razliku od drugih antilopa koje žive u krdima, dik-dikovi su monogamni i uživaju u životu u paru", kazao je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkoga Zoološkog vrta.

Životni prostor u Maksimiru dik-dikovi dijele s govedaricama, gakovima, ibisima, utvama, rodama, afričkim žličarkama, krunatim ždralovima i batoglavim čapljama.

ZG ZOO

ZG ZOO

Dik-dikovi su jedna od najmanjih vrsta antilopa na svijetu. Teže najviše pet kilograma. Ime su dobili po načinu glasanja. Naime, pri upozoravanju na opasnost i bijegu te simpatične životinje "zvižde" kroz nos pri čemu se čuje zvuk nalik na "zig-zag" ili "dik-dik". U trku mogu dosegnuti brzinu od 42 kilometra na sat. Izvrsno su prilagođene životu u sušnoj istočnoj Africi, pa piju iznimno malo vode. Mužjaci imaju male rogove, a ženke su najčešće nešto veće od mužjaka.

ZG ZOO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2022 21:27