LJEPOTAN JE LJEPOTICA

FOTO: LABUD SLOMLJENOG KRILA ZAPRAVO JE LABUDICA I USPJEŠNO JE OPERIRANA Rajna je ostala bez krila, no našli su joj idealno mjesto za lagodan život

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Siroti labud koji je desetak dana sa slomljenim krilom plivao u moru ispred Šibenika, u srijedu ujutro je spašen, odmah potom operiran, a već poslijepodne je zaplivao na svom novom staništu.

Labud, kojem su odmah dodijelili ime Ryan, po epskom ratnom filmu "Spašavanje vojnika Ryana", spašen je akcijom šibenskih komunalnih redara, Pomorske policije i Sokolarskog centra. Vlastitim ga je rukama iz mora omčom uspio uhvatiti voditelj Sokolarskog centra Emilio Menđušić.

'Zadnji se put ovoliko novinara skupilo kada je Brad Pitt dolazio u Zablaće', našalio se Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika, u razgovoru za Šibenski.hr.

Uskoro se pokazalo da je Ryan zapravo ženka i odmah je prebačena u veterinarsku ambulantu More gdje je operirana. Krilo joj je amputirano te više nikad neće moći letjeti, no zbog toga su joj pronašli i adekvatan smještaj - jezero Mala Solina u Zablaću.

'Ptica je bila u dosta lošem stanju, iscrpljena i s krilom koje je već u vodi počelo trunuti pa su postojale samo dvije opcije. Ili da se ptica eutanazira ili da se krilo amputira. Odlučili smo se za ovo drugo s obzirom da u Zablaću postoje uvjeti za njezinu rehabilitaciju, prostor Malih Solina, a i ljudi koji već imaju iskustvo s njegovanjem ranjenih labudova i koji će se i o ovome brinuti. To su Sandra Grgas, inače predsjednica gradske četvrti Zablaće i njezin suprug Krste', rekao je dr. Emil Ofner koji slovi za jednog od najboljih veterinara u Hrvatskoj kada su ptice u pitanju i dodao: 'Da nije njih, tko zna što bi bilo, možda bi čak i ona prva opcija, ma koliko nepopularna bila, došla u obzir.'

Operaciju su izvela četvorica veterinara - dr. Emil Ofner, Davor Crnogaća, Ivica Ukić i Marin Barižon.

Labudica Rajna je svakako morala biti puštena u jezero zbog higijene perja, a obzirom da se radi o ženki, veterinari ne sumnjaju da će je ostatak jata, koje ondje boravi, bez problema prihvatiti.

Labudicu su u Zablaću dočekali Grgasovi i nekoliko mještana koji su obećali kako labudici ništa neće faliti i kako je nitko neće uznemiravati na njezinom odmoru u 'banjama'. U boćatom jezeru Male Soline, a i na obližnjim vodama u Zablaću već zimuje sedam ili osam labudova jer ondje imaju idealne prirodne uvjete.

'Oni su vegetarijanci i hrane se vodenim biljem kojeg ovdje ima, a dohranjivat će ih Grgasovi. Ako iskrsnu kakvi drugi problemi, veterinari i mi iz sokolarskog Centra bit ćemo im stalno na usluzi', rekao je Menđušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:28