MONOGRAFIJA 'IN VOGUE'

FOTO Najbolje iz prvih 115 godina VOGUEA: Pogledajte najbolje fotografije iz SLAVNOG MAGAZINA

Monografija “In Vogue” Norberta Angelettija i Alberta Olive nije još jedna luksuzno opremljena galerija svima prepoznatljivih fotografija. Objavljena na 410 bogatih stranica koje prate 115 godina Voguea , ta je knjiga ozbiljna i detaljna povijest jednog novinskog proizvoda, časopisa-fenomena koji je više od stoljeća sačuvao vitalnost, relevantnost, precizno viđenje vremena i trendova i značajnu prednost pred konkurencijom. Povjesničari Voguea u uvodu podsjećaju da do danas zapravo nitko nije napisao njegovu propisnu povijest iako se o malo kojem časopisu toliko pisalo i pričalo.

Autori otkrivaju tajnu uspjeha Voguea, a ona je duboko u korijenima tog magazina i u njegovoj samoj strukturi; u načinu na koji se biraju urednici i suradnici, u načinu na koji se raspravlja o temama, na koji se producira sadržaj, na koji se uvode inovacije...pa čak i u metodi sastavljanja storyboarda za svaki editorijal.

Tajna uspjeha

U knjizi nema mnogih slavnih fotografija. Odabrane su najvažnije, koje otkrivaju koliko je Vogue njegovanjem najviše forme fotografije utjecao na modu i kulturu: tu su prve kolor naslovnice, prve modne fotografije snimljene izvan studija, prve street fashion fotografije, prva gola, atletska ženska tijela; Vogue je prvi objavio fotografiju preko dvije strane, izmislio profesiju top-modela, 50-ih i 60-ih modu izložio utjecaju filma, fotografijama definirao pojmove elegancije, mode, seksualnosti, ženstvenosti i emancipacije.

Knjiga prati faze Voguea kroz mandate urednica, od elitističke prve faze, koju je odredila Edna Woolman Chase, preko Diane Vreeland, koja je 60-ih napravila ključan zaokret i svojim Vogueom izmislila moderan modni časopis, do aktualne urednice Anne Wintour, koja mu je sačuvala utjecaj na globaliziranom tržištu potpuno novog odnosa snaga u modi. Detaljno je analiziran doprinos svih velikih fotografa u Vogueu, a tu su Horst, Edward Steichen, Irving Penn, Richard Avedon, Helmut Newton. Prikazana je povijest ilustracija u Vogueu i uredničkog izraza koji se razvijao u sve kompleksniji i smjeliji.

Komentari velikih urednica

Različite aspekte Voguea u knjizi komentiraju urednice Anna Wintour i Grace Mirabella, povjesničar umjenosti Kohle Yohannan, izdavač S.I. Newhouse Jr. i Susan Sontag.

Vogue više od stoljeća, više svojim kulturnim utjecajem nego samim sadržajem, daje posebnu, glamuroznu auru kući Condé Nast. On je autoritet u modi kao umjetničkoj formi i kao moćnom tržištu. I dalje je kroničar društvenih uspjeha bogatih i slavnih, ali je i izravni akter na modnom tržištu, on ga formira i posreduje na njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:33