NASRED CESTE

FOTO: NEVIĐENA BEŠĆUTNOST U ČILIPIMA U transporterima i vrećama ostavili 16 štenaca i 3 mačke, volonteri bijesni: 'Džaba nam zakon, kad se ne provodi'

 
 FACEBOOK

Kad su u petak ujutro u neposrednoj blizini dječjeg vrtića i Konavoskog komunalnog društva ugledali dva psa kako trče i igraju se na ledini, mještanima Čilipa isprva ništa nije bilo previše čudno, ali ono što su našli nasred ceste, svega nekoliko metara dalje, zgrozilo je svakoga tko ima barem trunku savjesti.

Naime, kraj kamenog zidića ispred Doma kulture u Čilipima netko je ostavio, ni manje ni više, nego devet transportera u kojima je bilo čak 16 štenaca i tri mačke!

Svi psići su, rekla nam je Anica Sambrailo iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, stari od svega jednog do tri ili četiri mjeseca - oni stariji očito nisu stali u transportere pa su ih bezdušnici, jer ih se ljudima, kaže Anica, ne može nazvati, strpali u najobičnije vreće te ostavili pod vedrim nebom, bez vode i hrane.

FACEBOOK

Privatni album

- Srećom, ti veći psići uspjeli su se nekako osloboditi. Da nisu, tko zna kad bi ih netko spazio. Mogli su umrijeti od gladi i žeđi. Kad smo došli po njih, svi štenci i mace bili su vidno prestrašeni, sjedili su u vlastitom urinu i izmetu - govori nam s razlogom ogorčena Sambrailo.

Dodaje kako je o svemu odmah obavijestila lokalnu policiju i veterinarsku inspekciju, a sve životinje već su u petak prijepodne smještene na sigurno kod jedne volonterke.

- Jednostavno nemam riječi... Kakav je to mentalni sklop, kakvi su to monstrumi? Ovo izgleda kao da je netko doslovce smišljeno 'očistio' cijelo jedno konavosko selo od životinja! Opet ponavljam, ljudi, ne budite kukavice! Ako se već bojite sami otići na policiju, anonimno se javite nama i recite tko je krivac!

Ne mogu vjerovati da se ljudi i dalje ponašaju kao da živimo u 19. stoljeću. Stalno nudimo pomoć, radimo na edukaciji, osiguravamo besplatne sterilizacije vlasnicima ljubimaca slabijeg imovinskog stanja, ali i dalje nema pomaka - kao da se borimo s vjetrenjačama.

Ma džaba nama zakoni, kad ih nema tko provoditi. Institucije su jednostavno nezainteresirane, ali mi iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik nećemo dozvoliti da ijedna od ovih 19 duša ugine. Trenutačno čekamo da ih pregleda naša veterinarka i čim im prođe karantena, tražit ćemo im najbolje moguće domove - odlučno nam kaže gospođa Sambrailo.

Svi koji žele pomoći štencima i mačkama, mogu se javiti u inbox ove Facebook grupe ili kontaktirati gospođu Anicu na broj mobitela 091/881-5711.

Privatni album

Privatni album

Privatni album

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:06