TREBA TO UZGOJITI

FOTO: OVO JE HRVATSKI SUPERPRASAC, TEŽI VIŠE OD POLA TONE! 'Moj kapitalac je najveći u Lijepoj našoj, ali nikad nije skočio na krmaču...'

 
 Đuro Grčić / Podravski list

Mladen Čižmešinkin, uzgajivač svinja iz Novog Virja kod Đurđevca, na farmi ima pravog kapitalca, nerasta teškog nevjerojatnih 505 kilograma. Kapitalac pasmine veliki yorkshire star je tri godine i još je u naponu rasplodne snage.

Za njegove “skokove” Mladen je sam izradio fantoma, svojevrsnu željeznu imitaciju svinje, a sjeme koristi za rasplod u vlastitom uzgoju.

- Moj kapitalac nikad nije “skočio” na svinju, a razlog je vrlo jednostavan. Ako nerast samo jednom zaskoči svinju, nema više šanse da ga dobijete na fantom. Hranim ga na isti način kao i ostale neraste, a kod njega je očito genetika odigrala svoje pa je dosegnuo nevjerojatnih 505 kilograma - ističe Čižmešinkin.

U Hrvatskoj, prema njegovim saznanjima, to je najteži nerast, koji će vjerojatno doseći i težinu od 550 kilograma. Kapitalac je bio i zvijezda nedavne stočarske izložbe u Gudovcu jer je prava rijetkost da nerasti teže toliko. Trenutačno je u pregovorima s veterinarskom stanicom u Slavonskom Brodu koja je pokazala interes za kupnju njegova golema nerasta.

- Više ga neću moći tako puno koristiti za vlastiti rasplod kako ne bi došlo do spajanja rodova pa ću ga najvjerojatnije prodati - rekao je ponosni podravski farmer.

Đuro Grčić / Podravski list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:13