ČOPOR

FOTO: PRINOVE U ZAGREBAČKOM ZOOLOŠKOM VRTU Maksimirski vuk i vučica dobili mladunce: 'Na ulazu u jazbinu vidjeli smo dvojicu, a onda se pojavio treći'

 
 Zeljko Puhovski / HANZA MEDIA

U zagrebačkom Zoološkom vrtu vuk i vučica dobili su tri mladunca, a četverogodišnjem mužjaku koji je u Zagreb stigao iz Češke te dvogodišnjoj ženki koja je došla iz Rumunjske to je prvo leglo, priopćili su u srijedu iz ZOO-a.

"Mladunci imaju oko šest tjedana. Na ulazu u jazbinu uočili smo prvo dva, a potom i trećeg vučića. Kojeg su spola, znat ćemo tek za mjesec dana kada će se početi više odvajati od majke i istraživati okolinu. Do tada trebaju biti zaštićeni od svakog nepotrebnog uznemiravanja, pa i nas koji se o njima brinemo", navodi ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Damir Skok.

U ZOO-u ističu kako je europski vuk (Canis lupus lupus) veličanstvena zvijer, na mitove i legende o njemu nadovezala su se djela mnogobrojnih književnika, a podloga za to nađena je u njihovoj prirodi.

Napominju kako vukovi žive u čoporima koji mogu imati do 36 jedinki, a veličina čopora ovisi o količini raspoložive hrane. Čoporom vlada stroga hijerarhija - na čelu su mu alfa mužjak i alfa ženka te samo oni imaju pravo na razmnožavanje. Mjesto u čoporu definira i pravo na pristup hrani, a prvo jedu najvažniji.

Jedan čopor može vladati teritorijem od čak 13.000 kilometara četvornih, a u trku vukovi mogu doseći brzinu od 70 kilometara na sat. Nastanjuju različita područja Europe, Azije te Sjeverne Amerike - od pustinja preko tundri do šuma. Ženke su gravidne dva mjeseca, a kad mladunci dođu na svijet, o njima se brinu svi članovi čopora. U prirodi vukovi mogu doživjeti šesnaest, a u zoološkim vrtovima dvadeset godina, navode u ZOO-u.

U Hrvatskoj su vukovi zakonom zaštićeni. Točnog podatka o njihovoj populaciji nema, ali se procjenjuje da ima dvjestotinjak jedinki.

"Zoološki vrt grada Zagreba promiče zaštitu hrvatskih zvijeri - vuka, medvjeda i risa. Nedavno je sudjelovao u uspješnoj reintrodukciji risa Martina u prirodu, a za hrvatske zvijeri koje žive u Maksimiru namjerava izgraditi nove nastambe", priopćio je zagrebački ZOO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 16:57