DUMOVEC

FOTO: PRVI SMO OBIŠLI GROBLJE ZA KUĆNE LJUBIMCE KOJE SE OTVARA 2018. Kremiranja i ukopi stajat će 300 do 1500 kuna, svaki je detalj pažljivo biran

 
 Ranko Šuvar / Cropix

Soba ima nekoliko udobnih mjesta za sjedenje, na zidovima su posude s cvijećem, a veliki prozori omogućuju pogled u sobu koja je nekoliko metara dalje. I ona ima stakleni zid, a na stropu su deseci ždralova.

Tamo neće moći ući nitko osim zaposlenika, no ljudi koji sjede u prvoj prostoriji moći će vidjeti sve što se događa preko puta. Odnosno, vidjet će tijelo svojeg voljenog ljubimca zadnji put, prije nego što bude kremiran.

Tako izgleda prostor groblja i krematorij za kućne ljubimce u Dumovcu, koji bi trebali početi raditi u prvim mjesecima iduće godine.

Prvi u zemlji

Trenutačno se preko javnog natječaja nabavljaju dvije plinske kremacijske peći, a osim njih, treba još samo urediti vanjski dio za pokop. Zasad je predviđeno 2300 kazeta, a svaka ima četiri ukopna mjesta u sebi, što ukupno iznosi oko 10.000 ukopnih mjesta. Vrijednost projekta je oko 15 milijuna kuna.

- Ovo je prvi objekt takvog tipa i veličine u našoj zemlji. Može se očekivati da bi moglo biti zaposleno četiri do pet osoba, a trebat će osigurati dva vozila - objašnjava Emil Tuk, pročelnik Ureda za poljoprivredu.

Rastanak

U prizemlju zgrade bit će i dvije prostorije za ispraćaj - jedna za ljude, a druga za zaposlenike koji će kroz nju preminulog ljubimca odvesti na kremiranje. Cijene kremiranja i pokopa ljubimaca još nisu poznate, bit će objavljene kad groblje počne raditi. Planira se da cijene usluga budu nešto niže nego u takvim objektima u zemljama EU, jer je cilj cijene prilagoditi našem standardu. Ovisno o težini ljlubimca, vjerojatno će biti od 300 do 1500 kuna. Uređenje krematorija potpisuje arhitektica Duška Jelić, a kako je i sama imala psa, poznat joj je osjećaj koji svaki vlasnik ima u trenucima kad se zauvijek rastaje od ljubimca. Zato je detalje odabrala pomno: biljke i ptice na stropu simboliziraju prirodu, u koju se vraća pepeo drage životinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:41