MUČENJE ŽIVOTINJA

FOTO: RAZOTKRIVEN ZOOLOŠKI VRT STRAVE I UŽASA Fotografije koje su snimljene teško je i gledati, životinje nemaju ni najosnovnije uvjete za život

 
 Profimedia, Caters News

Albanske vlasti reagirale su na stravične prizore izgladnjelih i bolesnih životinja u ‘zoološkom vrtu iz pakla’ nakon što je britanski MailOnline objavio fotografije fotografa koji je htio ostati anoniman. Šokantni prizori snimljeni su u Safari Park Zoo-u u gradu Fieru na jugozapadu Albanije.

Na fotografijama se vidi izgladnjeli i mršavi lav s teškom infekcijom oka u maloj, prljavoj nastambi, bez osnovnih uvjeta za život. Osim njega pažnju su privukli i zebra, pothranjeni vuk te nekoliko srna, svi zaključani u betonskim kavezima u privatnom zoološkom vrtu.

Danas je albanski ministar turizma i zaštite okoliša Blendi Klosi rekao za albanski Top Channel da je naredio spašavanje životinja i njihovo premještanje u sigurnije uvjete, i to nakon što je priča objavljena u britanskom mediju, a potom se proširila internetom. Klosi je dobio i niz privatnih poruka i apela za spašavanje životinja.

- Odgovarajući na vijesti objavljene u Daily Mailu i na desetke poruka o neprihvatljivoj situaciji u kojoj žive neke životinje u privatnom zoološkom vrtu u Fieru, naredio sam hitno pokretanje akcije spašavanja pri inspektoratu za okoliš, koji će u suradnji s policijom i organizacijom za zaštitu životinja premjestiti životinje i zaštititi ih - rekao je.

Fotografije je navodno snimio anonimni fotograf u želji da razotkrije u kakvim uvjetima drže životinje. Drže ih u izoliranim i prljavim betonskim kavezima, hodaju po vlastitom izmetu, a čak nemaju ni najosnovnije uvjete poput hlada i vode.

FOTOGALERIJA: Zoološki vrt strave u Fieru u Albaniji

Fotograf je ustvrdio da su veterinari bili užasnuti kad su stigli u zoološki rekavši da su ovo ‘najgori uvjeti za životinje koje su ikad vidjeli’:

- Sve životinje drže u malim, nehigijenskim betonskim kavezima bez ikakvog zaklona i mogućnosti da se sakriju od vremenskih uvjeta ili od napadnih posjetitelja. Životinje pate od niza psihičkih i fizičkih problema koje su uzrokovali bijedni uvjeti, zdravstvena nebriga i manjak hrane.

Osim snimljenih životinja fotograf je istaknuo još medvjeda, majmune i tri odrasla lava koji su u teškom stanju, a u zoološkom su se vrtu okotili. Navodno je taj zoološki vrt bio dom 14 lavljih bebica, no ostali su uginuli, prodani su ili poklonjeni prijateljima vlasnika.

Međunarodna organizacija za zaštitu životinja, Four Paws (Četiri šape), koja je posljednjih godina aktivna u Albaniji, nazvala je situaciju ‘potpuno neprihvatljivom’.

- Uvjeti u Safari Park Zoo-u nisu ni blizu odgovarajućih, posebno kad su u pitanju velike divlje životinje, kao što su lavovi i medvjedi sa specifičnim okolišnim i prehrambenim zahtjevima - rekla je Ioana Dungler, voditeljica odjela za Divlje životinje u sklopu organizacije Four Paws i dodala:

- Znakovi mentalnog i fizičkog utjecaja držanja u tako strašnim uvjetima jasno se i vidi na životinjama. Ovo je daleko od bilo čije ideje i percepcije kako bi safari park trebao izgledati i predstavlja hitan slučaj za organizacije koje se bave spašavanjem zlostavljanih životinja. Jednostavno rečeno, ako se nešto ubrzo ne napravi, ove će životinje nastaviti patiti i najvjerojatnije uginuti u ovim stravičnim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:00