ATRAKCIJA

FOTO: SNIMILI SMO MORSKE PSE KAKO PLIVAJU U PULI Zapuštena utvrda pretvorena je u veliki akvarij pun tropskih zvjerki: 'Nisu preopasni dok su siti'

 
 Goran Šebelić / CROPIX

Pet morskih pasa dobilo je svoj novi dom u najvećem hrvatskom akvariju, onom na pulskoj Verudeli u staroj austrougarskoj utvrdi, gdje je u četvrtak svečano otvoren novi dio akvarija ispod rekonstruirane nove čelične kupole.

Naime, ovaj je akvarij u tom nekad zapuštenom prostoru dobio tri nova velika bazena od kojih je jedan rezerviran upravo za ove opasne morske zvjerke koje narastu i do metar i pol dužine. U većem prostoru sad plivaju tri tropska crnovrha grebenska morska psa.

- To je vrsta koja je proširena u tropskim dijelovima svijeta, a naši su primjerci došli iz Indonezije. Narastu od 1,5 do 1,8 metara i izgledaju vrlo upečatljivo. Naši, primjerice, imaju više od metra. Nisu preopasni. Mogu živjeti s drugim ribama dok su siti - kaže biolog pulskog akvarija Žarko Jaković.

U akvariju pliva i pas triakis, sličan morskim mačkama te morski pas kojega zovu dadilja.

- Spava po danu, a izgleda kao da je mrtav. I on može narasti više od dva metra. U svom prirodnom okruženju ovi morski psi nisu opasni. Doduše, znaju ugristi neku peraju ronioca, ali samo ako ih se uznemirava - dodaje.

Uz morske pse, novi je akvarij pod samom kupolom teškom 19 tona dobio i svojevrsnu atrakciju - u bazenu se mogu vidjeti i tri kajmana, laički rečeno aligatora, koji, doduše, izgledaju poput lutaka jer se ne miču. Iznad njih, na krovu čelične kupole, koja se posebnim dizalicama postavljala prije nekoliko mjeseci, osmišljen je vizualni efekt koji prikazuje more, ribe i ronioce, a koristi se u posebnim prigodama.

Inače, ovaj atraktivan akvarij smješten je u nekadašnjoj utvrdi iz 1886. godine, koja je do 2002. bila napuštena i poprilično zapuštena.

- Akvarij trenutačno ima više od 1500 kvadrata unutarnjeg prostora i 5000 kvadrata vanjskih površina, a u obnovu utvrde i uređenje akvarija uloženo je nešto manje od pet milijuna kuna - rekla je voditeljica akvarija Milena Mičić, dodajući kako će se i dalje razvijati te širiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 09:37