DIVLJA SVINJA U ZAGREBU

FOTO: SPAŠENI VEPRIĆ IPAK JE STRADAO OD METKA Zaposlenici ZOO-a trudili su se spasiti mu život, no otkriveno je da je upucan, nisu mogli ništa...

 
 ZOO Zagreb

Mladi ozlijeđeni vepar, kojeg je u četvrtak preuzela terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba, a za kojeg se smatralo da ga je udarilo vozilo, ipak je stradao od metka, priopćio je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište.

Mladu divlju svinju pronašla u Štefanovcu u podsljemenskoj zoni policija te kontaktirala ekipu Skloništa. Inicijalno se pretpostavljalo da mu je stražnji dio tijela oduzet zbog naleta automobila jer mnoge divlje životinje pronađene uz prometnice stradaju upravo na taj način, a veprovi spadaju u divlje životinje koje žive u Gradu Zagrebu.

Vepar je imao ozljede na stražnjem dijelu tijela i životno je bio ugrožen. Stručnjaci su ga odmah zatvorili u karantenu, no oporavak je bio neizvjestan.

ZOO Zagreb
Rendgenska snimka vepra

Životinjica stara godinu i pol dana jutros je podvrgnuta rendgenu, a točan uzrok njegova stanja otkrila je rendgenska snimka. Na dvanaestom torakalnom, tj. grudnom kralješku uočeno je zrno metka.

ZOO Zagreb
Rendgenska snimka vepra

Nažalost, zbog težine ozljede mladi vepar nije mogao biti podvrgnut operaciji pa je odlučeno da ga se uspava.

Gdje je i tko pucao na vepra, ne zna se. U blizini je šuma, a ozlijeđeni vepar od mjesta na kojem je zadobio ranu, mogao je prijeći i nekoliko kilometara, napominju iz ZOO-a.

Damir Skok /

Od Hrvatskog lovačkog saveza pokušali smo saznati detalje o sezoni lova na veprove, koja je, kako se čini prema njihovim internetskim stranicama, u tijeku, kao i više detalja o tome je li mlada divlja svinja mogla tako ozlijeđena pobjeći lovcu, no nekoliko osoba koje su se javile na telefon, nisu znale odgovoriti na naša pitanja, a do upućenih nismo mogli doći ‘jer još uvijek traju godišnji odmori’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:18