USPJEŠAN PROJEKT

FOTO: STOTINE OSJEČANA OSVIJESTILO FOKUS NA MENTALNOM TRENINGU AKTIVNE HRVATSKE Uz pomoć stručnjaka učilo se kako preuzeti kontrolu nad svakodnevicom

 
 Filip Popović

Nedostatak fokusa najčešća je prepreka ostvarivanju naših ciljeva i potencijala. Mentalni trening sportsko-edukativnog projekta Aktivna Hrvatska predstavio je tehnike usavršavanja vještine fokusa kao alata nužnog za uspjeh. Radionica se održala u osječkom hotelu Osijek, gdje je više od stotinu polaznika pažljivo slušalo savjete vrhunskih psihologa i liječnika. Aktivna Hrvatska održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar - Kitarović, a generalni partner je HEP.

Psiholozi Mentalnog treninga Ana Kotzmuth i Igor Čerenšek svakodnevno rade s vrhunskim hrvatskim sportašima i važan su dio njihovih sportskih uspjeha. Na predavanju u Osijeku Ana i Igor polaznicima su otkrili važnost fokusa kao vještine koju možemo uvježbati. Iako mnogi misle kako fokus s vremenom opada, on se zapravo razvija, ako u njega ulažemo. Biti fokusiran znači biti prisutan u trenutku i to nije lako, ali Mentalni Trening nudi vrlo konkretne alate kako to postići.

Jedan od tih alata je mindfulness meditacija, kojom treniramo naš um da bude usmjeren na sad i ovdje, dok puštamo prošlost i budućnost ondje gdje im je mjesto. Fokus nam je potreban kako bi naša izvedba bila uspješna, ali ako ne možemo zamisliti savršenstvo, teško ga možemo izvesti u stvarnosti.

Zato naše polaznike podučavamo kako pravilno koristiti tehniku mentalne simulacije i “pripremiti se” za izvedbu koja im je važna! Uz malo truda, pravi pristup i vježbu, možemo biti fokusirani, ako to želimo!

- Uvijek smo fokusirani, samo nekad na previše stvari, a ponekad na one krive. Uz neke naše alate možete biti fokusirani na sad i ovdje, preuzeti kontrolu nad svojom svakodnevicom i unaprijediti svoju izvedbu neovisno o tome čime se bavite. Vaš je fokus samo vaš, a trenutak koji imate danas više se neće ponoviti, zato je naš cilj pomoći vam da ga dobro iskoristite! - izjavila je Ana Kotzmuth.

Mentalni trening otvorila je osobna izaslanica Predsjednice RH, bivša veslačica Mirna Rajle Brođanac, koja je u predsjedničino ime pozdravila sugrađane te Osijek opisala kao grad aktivnih ljudi.

Mentalni trening odradili su i Tea Šojat - višestruka državna rekorderka, najbolja dizačica utega u Hrvatskoj, Petar Krpan - izbornik U 17 nogometne reprezentacije, Mario Zelić - osječki kondicijski trener, te voditeljica Mirna Šitum. Partneri projekta Aktivna Hrvatska su Kineziološki fakultet u Zagrebu, Definicija hrane, poliklinika Vaš pregled, Biotrening te Hrvatska liječnička komora, čiji su liječnici educirali u Osijeku.

Sve sudionike Mentalnog treninga u Osijeku partneri projekta razveselili su prigodnim poklonima. NIVEA poklon paketom za njegu tijela, Mivela Mg voda vašeg srca osvježila je polaznike, a na štandovima Merkur osiguranja, Hrvatske liječničke komore i Decathlona polaznici su dobili brojne zanimljive informacije. Partner projekta je Falkensteiner Hotel&spa Iadera te hotel Valamar u Dubrovniku. Polaznici su prolistali i Jutarnji list, Gloriu te magazine Lijepa&Aktivna i Men's Helath.

Sljedeći trening Aktivne Hrvatske održava se u Karlovcu, u subotu, 21. travnja, u 11 sati u OŠ Dubovac. Tim Kineziološkog fakulteta u Zagrebu predstavit će trening vlastitom težinom, kojem mogu pristupiti svi, bez obzira na razinu tjelesne spremnosti.

Vježbajte s nama diljem Hrvatske. Sve informacije i prijave: www.aktivnahrvatska.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:07