UBOJITA ATRAKCIJA

FOTO U zagrebački Zoo došla NAJOTROVNIJA ŽABA na svijetu. MILIGRAM njezina otrova može ubiti desetak ljudi ili 22.000 miševa

 Neja Markičević / CROPIX

Zagrebački Zoološki vrt tijekom prošle godine postao je dom za čak 93 životinje i četiri nove vrste, od kojih je najatraktivnija zlatna otrovna žaba koja je ujedno i najotrovnija žaba na svijetu. Dolazi iz porodice Dendrobatidae koja je skupni naziv za grupu žaba koje su iznimno opasne i otrovne te žive na području Središnje i Južne Amerike.

Osim zlatne žabe, u Zoološkom se može naći još jedna vrsta otrovnica, plava otrovna žaba. Osim što su otrovne te su žabe neobično lijepe. Krase ih intenzivne jarke boje i šare, a iako otrovne žabe mogu biti žute, zlatne, bakrene, crvene, plave, zelene ili crne boje, u Zagrebu će se moći vidjeti tek one žute i plave. Njihove šare i boje su namjerno tako žarke i napadne kako bi upozorile potencijalnog neprijatelja ili predatora na njihovu otrovnost.

Otrov ovih žaba nalazi se u njihovoj koži te ih je vrlo opasno dodirivati iako u zatočeništvu gube jačinu otrovnosti. Naime, otrov im se u koži skuplja od raznih kukaca kojima se prehranjuju u divljini, a kako ih u zoološkim vrtovima ne mogu hraniti isto kao i u prirodi, otrovne žabe nisu toliko opasne.

Otrovne žabe nazivaju se i streličarkama zato što su Indijanci koristili njihov otrov za borbu. Oni su strelice premazivali otrovom ovih žaba i ispucavali ih puhanjem u neprijatelje.Miligram njezinog otrova dovoljanje da ubije oko 20.000 miševa odnosno deset ljudi, što je čini jednom od najotrovnijih životinja na zemlji. Zabilježeni su i slučajevi uginuća životinja koje su samo dodirnule nešto, primjerice papirni ubrus, preko kojeg je ranije prošla zlatna otrovna žaba.

Nova ugrožena vrsta

- Ne možemo sa sigurnošću reći koliko je zlatna žaba otrovna u zatočeništvu jer njezin otrov nije toliko jak kao u prirodi. To su vrlo atraktivne žabe, a htjeli smo povećati broj vodozemaca jer se tropska kuća preuređuje etapu po etapu i vrlo je zanimljivo imati takve vrste u zoološkom vrtu - kaže Tomislav Krizmanić, edukator u ZOO-u.

Osim otrovnica, Zoološki vrt je dobio i jednu ugroženu vrstu, egipatsku kornjaču koja je trenutno u hibernaciji jer joj je potreban zimski san. Nažalost, potpuno je izumrla u Egiptu, zemlji po kojoj je dobila ime, ali se još može naći na područjima Libije. Egipatska je kornjača posebna po svojoj blijedozlatnoj boji koja joj omogućava opstanak u pustinji, ali najviše zbog svoje veličine. Naraste samo do 12 cm, što je čini jednom od najmanjih kornjača na svijetu.

Čekaju se dvogrbe deve

Ženke dvogrbih deva iz sjeverne Azije prošle su godine dobile muško pojačanje kako bi im se broj u Zoo vrtu povećao. Upravo zato stiglo je i šest novih mara. Mare su izuzeno neobične životinje koje nevjerojatno podsjećaju na zeca. Nešto su veće od zečeva, imaju duže noge, a i znatno kraće uši.

U Zoološkom vrtu nisu zaboravili ni na ptice pa su tako lani povećali jata svetih ibisa.

- Tijekom zadnjih 15 godina uginulo je skoro cijelo jato te smo doveli 18 novih ibisa kako bi ostali zastupljeni u zagrebačkom Zoo vrtu - kaže Krizmanić.

Zagrebački Zoološki vrt udomio je ove životinje jer je član europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija uz pomoć kojeg se razmjenjuju životinje. Na internetskim stranicama vidi se koji zoo vrtovi imaju višak životinja te se zatraži razmjena, a na zoološkom koji nabavlja životinju red je samo da plati troškove prijevoza i uvoznih dozvola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 16:24