TKO SU UREDNICI KOJI ODREĐUJU MODNE TRENDOVE?

FOTO Urednici Voguea, modni blogeri i Kate Moss drmaju modnim svijetom

Dok traje New York Fashion Week, svi se ponovo pitaju tko su zapravo ti ljudi koji nam određuju trendove i što će se nositi? I zašto su to baš oni?

Dizajneri dva puta godišnje izbacuju svoje kolekcije. Mnogi misle da je dovoljno biti dobar i imati nove ideje. No istina je drugačija - najbitnije je svidjeti se pravim ljudima u modnom svijetu. Nakon što se manekenke i manekeni prošeću pistom kreće pravi posao: odrediti koji će trend zaživjeti.

Jedna jedina i neprikosnovena još je uvijek glavna urednica američkog Voguea Anna Wintour. Antipatična je, premršava, grozno odjevena - i od nje svi strepe. No ona je i dalje ta koja nekog dizajnera može vinuti u nebesa ili ga pokopati.

Kobni backstage

Kada dođe u backstage prije modne revije, dizajneru stane srce na trenutak i sledi mu se krv u žilama. Jer visoka svećenica mode presuđuje o njegovoj sudbini. Njeni su prsti umiješani u svaku kreaciju na ovome svijetu i svatko tko je netko bar je jednom bio zastrašen njenom pojavom i ledenim pogledom. No usprkos tome, ona je prava ikona. I točka. Pri tome treba napomenuti da je njen Vogue za 120. godišnjicu i inače najčitaniji rujanski broj ove godine objavio 916 stranica, od čega rekordnih 658 stranica oglasa.

Pradine dame

Onaj koga ona progura i svidi joj se stoga ima zagarantiran uspjeh. Jedan od njih je dizajner Marc Jacobs. Pretvorio je brend Louis Vuitton u nešto više od cool i ima ga u više od 70 posto editorijala modnih magazina. Baš kao i Miuccia Prada, koja nas je ponovo pretvorila u dame i pokazala da je ona ta koja određuje trendove.

Annin prijatelj i urednik u Vogueu, André Leon Talley, još je jedan koji drma modnom scenom. Sjedi u prvim redovima modnih revija već više od 25 godina. Iako izgleda kao diktator neke afričke države, zapravo obožava otkrivati nove i mlade dizajnerske talente. Poznat je i po tome što je upoznao prvu damu SAD-a Michelle Obama s dizajnerom Jasonom Wuom. Tek tada je postala modna ikona, a Wu joj je dizajnirao i haljinu za inauguraciju njenog supruga.

Još jedna glavna urednica Voguea, Francuskinja Carine Roitfeld, otpuštena je s tog mjesta u siječnju nakon što je u editorijalu imala maloljetnice. Otišla je iz prestižnog Voguea Paris kako bi se bavila osobnim projektima, a sada je glavna urednica magazina CR Fashion-Book. Od sebe je napravila brend, proglašena je jednom od 10 najbolje odjevenih žena na svijetu. Ono što ona nosi obavezno postaje hit. Jedina je bila blizu konkurencije Anne Wintour, ali je utjecaj odlaskom iz Voguea ipak izgubila. Njihova kolegica, glavna urednica britanskog Voguea, sasvim je druga priča. Alexandra Shulman radi Vogue koji je cool i koji piše o nekim bitnim stvarima. Primjerice, problemu anoreksije i trendu da svi moramo biti mršavi. Alexandra je imala hrabrosti staviti pjevačicu Adele na naslovnicu Voguea usprkos njenom višku kilograma, a isto tako je žena koju se najviše citira vezano za modu u britanskom tisku. Još je jedna britanska modna ikona ona koja ima utjecaja usprkos svim svojim padovima.

Redovne naslovnice

Manekenka Kate Moss, koju je izmislio Calvin Klein, daleko je dogurala od anoreksične maloljetnice. Iako su je prije nekoliko godina paparazzi uhvatili kako šmrče kokain, ona se vratila jača nego ikada. Svaki je mjesec na nekoj naslovnici modnog magazina, potpisuje ugovor za ugovorom s modnim kućama, a odjeća koju je dizajnirala za Topshop bila je jedna od najtraženijih. Uz to je izmislila boho-chic, a kad je odrezala šiške, to je drugi dan učinilo milijun žena na ovom planetu.

No dolaskom 21. stoljeća i interneta koji je stigao u svaki kutak Zemlje pojavile su se i neke nove snage. Blogerice. Modne amaterke koje pobožno prate revije i trendove i koje su toliko ojačale da imaju milijune sljedbenika na svojim blogovima.

Najbolja od svih

Najbolja od svih je Tavi Gevinson. Danas joj je 16, a proslavila se prije tri godine sjedeći na svim revijama i pišući iskreno i objektivno, što su mnogi doživjeli kao pravo osvježenje. Daje brilijantan i objektivan uvid u modni establišment, a njeno pisanje podsjeća na tinejdžerske dnevnike. Ona je ta koja nas sve uči da još uvijek postoje hrabre mlade djevojke koje imaju dovoljno samopouzdanja da nose što god požele i da ih nije briga što modni urednici misle o tome!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:02