POVRATAK IZ ALBANIJE

FOTO, VIDEO: ČETVERONOŽNI HEROJI SE VRATILI KUĆI Na Plesu dočekani spasioci sa psima tragačima: 'Mi smo bez njih kao i oni bez nas - bezvrijedni'

 
 Željko Puhovski / Cropix / MORH / T. Brandt

U petak su na Plesu svečano dočekani članovi posade dva helikoptera Mi-171Sh te Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a s psima tragačima koji su se vratili iz Albanije gdje su pomagali u potrazi za nestalima u razornim potresima koji su pogodili tu zemlju.

Posada helikoptera Mi-171Sh, koju čini četiri pilota i četiri tehničara letača Eskadrile višenamjenskih helikoptera HRZ-a, pružila je potporu modulu Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH koji je sa 16 pripadnika i osam pasa tragača 26. studenoga otputovala u Albaniju radi pružanja humanitarne pomoći.

Hrvatski tim spasilaca stigao je u Drač u srijedu kasno poslijepodne i odmah su otišli na teren, u pomoć ljudima zarobljenim ispod urušenih višetonskih betonskih konstrukcija. I odmah na dolasku hrvatski su psi pronašli osobu u zgradi čija su dva kata potonula u zemlju.

- Tri psa su to potvrdila i detektirala da ispod ruševina ima živih. Pozvali smo druge spasioce koji imaju potrebnu opremu i mehanizaciju jer se zgrada toliko urušila da je treći kat pao u prizemlje. Spašavanje je još u tijeku pa još ne znamo je li osoba živa ili ne - rekao je po dolasku za Jutarnji list Mladen Vinković, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

FOTOGALERIJA: Doček spasioca i pasa tragača iz Albanije

Kako je izgledala akcija u Albaniji kratko je opisao član KOSSP-a Tomislav Zdenčar. Istaknuo je da je hrvatski tim odradio izrazito tešku, možda i najtežu zadaću - lociranje teško dostupnih žrtava. Objavio je fotografiju gojzerice na kojoj vjerno stoji pseća šapa njegove Wicko. Uz to je napisao:

'Povratak u Hrvatsku! Kratak osvrt iz perspektive Wicko i moje malenkosti. Albanski spasilački timovi bili su dobro organizirani u vrlo kratkom roku, a narod iako u tuzi, potrudili su se da nam ponude hranu, vodu, kavu... Sve što nam je trebalo da možemo što normalnije funkcionirati i hvala im na tome!

Naša država kao tim odradila je možda i najodgovorniju zadaću, a to je lociranje teško dostupnih žrtava. Ono što smo znali prije i za što smo vježbali cijeli život, neki čak i s drugom generacijom spasilačkih pasa, sada smo samo potvrdili, a to je da su psi jednostavno nezamjenjivi u ovakvim katastrofama! Uz svu moguću tehnologiju, mašineriju, ljudstvo, naši prvenstveno ljubimci i male šape su uistinu odradile veliki posao skupa s nama.

Dakle mi smo bez njih kao i oni bez nas bezvrijedni, ali zajedno činimo spasilački tim, a više spasilačkih timova čini spasilačku ekipu koja se međusobno nadopunjuje. Iako nas je iz više organizacija svi smo radili kao jedan i ponosan sam što sam kao član mog matičnog kluba KOSSP ZAGREB u kojem sam naučio gotovo sve o psima sudjelovao skupa sa svojim četveronožnim ljubimcem Witch u ovoj akciji pod zapovjednistvom MUPa!

Iz kompletne potrage svi smo naučili uistinu mnogo, od logistike do operative na terenu. Nadamo se da će u budućnosti sve to ostati kao iskustvo koje nam neće biti potrebno, ali ipak dobro ga je imati jer samo tako u svakom trenutku možemo spremno i kvalitetno odgovoriti na svaki zadatak! Pohvalio bih cijelu ekipu jer smo stvarno svi bili kao jedan, ali posebno zapovjednika na ruševini Tomislava Marevića kao izuzetno smirenu, sposobnu i koordiniranu osobu koji je u svakom trenutku ove teške situacije držao sve konce (nas) u svojim rukama! Ekipo s Vama kud god i kad god!'

Na dočeku na Plesu spasiocima se zahvalio zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović:

- Zahvalio bih svim djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite i pripadnicima HRZ-a koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji. Činjenica je da smo tamo bili među prvima i sam tim, kroz ovakvu aktivnost potvrđuje se još jednom da smo u pripremi i koordinaciji svih sastavnica Domovinske sigurnosti spremni odgovoriti svim zahtjevima kad se postave pred sastavnice. I u ovom slučaju kad je riječ o Albaniji i u slučaju potrebe u Republici Hrvatskoj.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu dr. sc. Damir Trut pohvalio je i zahvalio u ime ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića cijelom timu i svim pripadnicima koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji.

- U pripremi je još jedan kontingent koji će Hrvatska slati u dogovoru s albanskim vlastima, kad vidimo njihove potrebe - istaknuo je Trut.

- Tim od 15 ljudi i osam pasa radili su svaki dan, prošli su četiri radilišta od kojih su na tri detektirali žrtve ispod ruševina - rekao je Mladen Vinković. Posebno je pohvalio suradnju s međunarodnim timovima iz Rumunjske, Srbije, Crne Gore s kojima su surađivali na terenu u Albaniji posebno izdvojivši izvrsnu organizaciju i potporu albanskih kolega tijekom provedbe ove akcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:31