TOČKICA I WINNIE THE POOH

FOTO, VIDEO: OKO MOJE PLAVO... Genetsko čudo u leglu preslatkih psića kod mlade Drnišanke: 'Uočila sam to tri tjedna nakon što su došli na svijet'

 
Iva Raič
 Ronald Goršić / CROPIX

Pravo malo genetsko čudo dogodilo se u leglu vendeskih baset grifona, pasa porijeklom iz Francuske, a koje kod nas uzgaja Drnišanka Iva Raič. Naime, od sedam štenaca koliko ih je dobila njezina kujica Evita, dvojica braće, Točkica i Winnie the Pooh, imaju po jedno plavo oko. Kako objašnjava Iva, inače apsolventica veterine, oni zbog svoje posebnosti, koja nije defekt, ipak ne idu dalje u uzgoj, no time su još i vrijedniji.

- Genetika i reprodukcija moje su područje interesa i prava je sreća da se ovo čudo dogodilo baš meni. Čitav se život bavim psima, ali ne samo uzgojem već i agilityjem. S mojim psima treniram i nose work, odnosno njuškanje mirisa što je bitno jer su oni goniči, stvarani za lov. Jako volim tu pasminu - priča Iva.

Iva Raič

Njezini psi ne žive u boksovima, već se slobodno kreću po stanu. Štenci i njihova mama Evita te baka Bonita nisu samo ljubimci, već i dio obitelji.

Rijetka pasmina

- Puno mojih pasa žive u drugim obiteljima, što u Hrvatskoj, što u čitavom svijetu, Kanadi, SAD-u, Južnoj Americi, čitavoj Europi, pa i Australiji. Upravo na taj način možemo izmijeniti genetiku i radimo na dobrobiti pasmine - objašnjava Iva.

Prvi pas ove, na svjetskoj razini, rijetke pasmine u Hrvatskoj je registriran 2008., a svog prvog malog vendeskog baset grifona, originalnog naziva Petit Basset Griffon Vendeen, Iva Raič uvezla je dvije godine kasnije. No, dva štenca s po jednim prekrasnim plavim okom prvi put su se našla u njezinu leglu početkom siječnja.

- Svi uzgajivači su bili prilično iznenađeni ovom pojavom jer se to izuzetno rijetko događa i nije tipično. No, plava boja oka ne znači da je štene defektno, jer jednaka je stvar sasvim normalna i kod ljudi s različitom bojom očiju, tvrdi Iva.

Da preslatki štenci imaju različitu boju očiju, Iva je primijetila tek kad im je bilo tri tjedna, i onda se bacila na istraživanje.

Zagreb, 080220.
Vodovodna 10.
Iva Raic, uzgajivacica pasa pasmine petit basset griffon vendeen.
Na fotografiji: Iva Raic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

- Vjerojatno je četvrta ili peta generacija ovog pedigrea, njihova praprabaka štencima dala jedno plavo oko. Baš sam prije par dana kontaktirala Francuza s kojim surađujem i on mi je rekao da se u određenim linijama Petita znalo pojavljivati jedno plavo oko, zbog pasmina koje su korištene u njihovu kreiranju, govori.

Složena procedura

Jedan je jedinstveni štenac već pronašao svoj dom i uskoro putuje čak u Kanadu, a drugog će Iva najvjerojatnije zadržati za sebe.

- Za ovog drugog ljepotana još se nismo odlučili, ali gotovo svi moji štenci idu vani i skoro niti jedan nije ostao u Hrvatskoj, osim kod mene - otkriva uzgajivačica.

Zagreb, 080220.
Vodovodna 10.
Iva Raic, uzgajivacica pasa pasmine petit basset griffon vendeen.
Na fotografiji: Iva Raic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

No, ne može svatko postati vlasnik ove rijetke pasmine, pa se prije nego što se zaključi kupnja s Ivom prolazi složena procedura.

- Jako pazim kome pas ide u ruke. Svaki put imamo intervju, dođe cijela obitelj, odemo u šetnju i nakon toga odlučujemo paše li im, zaključuje Iva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:42