10 Najskupljih igara

Većina igrača prilikom kupovine igara traže što povoljniju ponudu, kako bi što više uštedili, no neke igre imaju specijalna izdanja ili su jednostavno rijetke, pa im se cijene penju čak i do peteroznamenkastih iznosa. Mi smo malo pronjuškali i pronašli 10 najskupljih igara koje možete trenutno kupiti (ili ste mogli kupiti kroz zadnjih nekoliko godina).

Call of Duty: Modern Warfare 2/Black Ops Prestige edition (cca. 1060kn)

najskuplje-igre_1-cod

Izašli prije sad već podosta godina Prestige izdanja za MW2 i Black Ops se čine mlako kad ih usporedimo sa današnjim specijalnim izdanjima (ili drugim igrama na listi), ali u to doba ovakvi paketi nisu bili prečesti. Uz MW2 su se dobivale potpuno funkcionalne noćne naočale, dok je uz Black Ops dolazio špijunski autić na daljinski. Prestige izdanja nisu bila česta, tako da im je cijena sada još i veća.

Bilo koji MMO sa pretplatom (cca. 420kn naviše)

najskuplje-igre_2-wow

Iako polako postaju stvar prošlosti MMO naslovi sa pretplatom su svojevremeno bili jedini MMO naslovi vrijedni igranja i predstavljali su veliki trošak igračima. Morali ste kupiti igru koja je koštala oko 400kn, da biste zatim morali plaćati pretplatu koja je koštala oko 100kn mjesečno. Samo u prvoj godini igranja to bi vas koštalo oko 1500kn (obično se dobivalo barem mjesec dana besplatnog igranja uz disk). Na svu sreću MMO igre su mahom sada besplatne tako da ovakav trošak igrači mogu prekrižiti.

Steel Battalion (cca. 1415kn)

najskuplje-igre_3-sb

Iako je Steel Battalion dobio novo, jeftinije izdanje za Xbox 360 sa Kinectom, originalna verzija za Xbox je bila znatno skuplja (i bolje kvalitete) poglavito zbog kontrolera koji je sa igrom dolazio. Naime manje kontroler, a više platforma je sadržavala 40 tipki, te je simulirala pravu kontrolnu ploču ogromnog mecha. Sa centralnom pločom, dva joysticka i tri pedale, nije ni čudo da je cijena bila tako visoka.

Bilo koja Neo Geo AES igra (cca. 1415kn u maloprodaji)

najskuplje-igre_4-neo-geo

Neo Geo su u prošlosti bili jedni od vodećih proizvođača arkadnih strojeva, a svoj prvi izlet u konzole je neslavno završio sa njihovom Advanced Entertainment System (AES) konzolom. Konzola je sama po sebi još uvijek jedna od najskupljih ikad izdanih, ali problem su bile igre koje su koštale kao današnje konzole i to u maloprodaji. Zbog rijetkosti igara sada ćete kroz maloprodaju najjeftinije igre i moći nabaviti, jer najrjeđi naslovi na otvorenom tržištu dosežu enormno visoke cijene.

Dirt 3 Ken Block Fiesta RC Car Edition (cca. 2120kn)

najskuplje-igre_5-dirt

Od svih specijalnih izdanja igara koje ćemo spomenuti ovaj se možda i najviše isplati. U sklopu ovog paketa uz, naravno, igru dobivate i vrhunski autić na daljinsko upravljanje koji sam košta oko 3500kn. Oni kojima je zanimljiviji autić od igre su svakako došli na svoje, ali ostali su se sigurno više zadovoljili sa standardnim izdanjem igre koje je višestruko jeftinije.

Rock Band – cijeli set (cca. 2550kn)

najskuplje-igre_6-rock-band

Rock Band je odlična igra koja svojom jednostavnošću privlači i one koji nisu vični sviranju instrumenata, ali morat ćete izdvojiti dosta novca ako želite cijeli set. Kad se zbroji cijena bubnjeva, mikrofona, dvije gitare i klavijature račun koji dobijete premašuje polovicu prosječne hrvatske plaće. Cijena se dodatno penje ukoliko želite nabaviti nove instrumente koji podržavaju „pro“ opciju Rock Banda 3. Za igranje koje vas neće toliko financijski opteretiti okupite ekipu i neka svaki član pridonese sa instrumentom.

Fallout 3: Survival Edition (cca. 4955kn)

najskuplje-igre_7-fallout-3

Survival Edition je bio posebno izdanje, ekskluzivno za Amazon.com, dugo očekivanog Fallouta 3 iz 2008. Sadržavao, između ostaloga, i digitalni sat napravljen da liči na Pip Boy 3000 iz igre. Iako je prilikom izlaska cijena bila relativno razumna, zbog rijetkosti je u samo 7 godina narasla na skoro 5000kn, ako ga uopće uspijete naći nekoga tko ga prodaje.

Resident Evil 6 Premium Edition (cca. 9205kn)

najskuplje-igre_8-re6

U današnje su vrijeme posebna izdanja igara prilično česta pojava, ali RE6 Premium Edition je ipak nešto posebno. Dok većina igara u svom posebnom izdanju igračima daje knjižicu sa skicama i/ili soundtrack, ovdje ćete dobiti repliku kožne jakne glavnog protagonista Leona Kennedya. Koliko god to zvučalo primamljivo, pogotovo fanovima serijala, teško je zamisliti da neko plaća preko 9000kn zbog jakne (koja sigurno ne vrijedi toliko).

NBA Elite 11 (cca. 10620kn)

najskuplje-igre_9-nba11

Nakon katastrofalne demo verzije koja je bila prepuna bugova, developer EA Canada je odlučio pomaknuti datum izlaska pune igre kako bi riješili sve probleme. Nažalost to nisu uspjeli učiniti na vrijeme i igra je u konačnici otkazana za Xbox 360 i PS3. Ipak, nekoliko kopija je uspjelo procuriti u javnost (poglavito za PS3), te je od onda, u samo 4 godine NBA Elite 11 postala iznimno vrijedan naslov za kolekcionare.

Uncharted 2: Among Thieves Fortune Hunter Edition (cca. 27000kn za novu igru)

najskuplje-igre_10-uncharted2

Bez premca najrjeđa suvremena igra, Fortune Hunter Edition je dobilo svega 200 beta testera Uncharteda 2. Tehnički maloprodajnu cijenu ni nema jer nikad nije službeno puštena u prodaju, ali zapakirani (novi) primjerci se kreću oko nevjerojatnih 27000kn, dok su one rabljene (izvađene iz pakiranja) oko 7000kn. Kad se uzme u obzir da ovo izdanje ne nudi ništa „posebno“ (uz igru uključuje repliku noža iz igre i knjigu sa konceptima), dolazi se do zaključka da je ova enormna cijena rezultat istinske rijetkosti primjerka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:53