Batman: Arkham Knight (pregled)

Batman: Arkham Knight (pregled)
  • Platforme: PC, Playstation 4, Xbox One
  • Izdavač: Warner Bros. Interactive Entertainment
  • Žanr: akcija
  • Datum izlaska: 23.6.2015.

Batman: Arkham franšiza je zasigurno jedna od najboljih u povijesti videoigara. Prve dvije igre su svojedobno unijele revoluciju, odnosno evoluciju u žanr akcijskih avantura, a i Origins je nepravedno proglašen lošom igrom samo zato jer su ga uspoređivali sa gotovo savršenim prethodnicima. Sada, punih šest godina nakon originalne igre i po prvi puta na novoj generaciji konzola dobivamo Batmana u svom punom sjaju, odnosno onako kako su ga developeri odavno zamislili, ali su bili ograničeni hardverom.

batman-arkham-knight-mobile
Batman: Arkham Knight (pregled)

Naravno prva stvar koja je igračima zapela za oko, a i koju su developeri posebno naglašavali, je mogućnost vožnje Batmobila. Osim same vožnje on će služiti i za borbu protiv kriminalnog elementa na ulicama Gothama. Kad su upitani zašto se s njim do sada čekalo, argumenti su bili stvarno solidni. Naime istaknuto je da niti jedna dosadašnja igra svojim opsegom nije bila dovoljno velika da bi se opravdalo uvrštavanje poznatog vozila, a uz to, patio bi ostatak igre zbog ograničenosti tadašnjeg hardvera.

Ovaj puta stvari su se promijenile. Dostupni hardver je na višoj razini zbog čega su i sami developeri dobili čitavu plejadu novih mogućnosti. Tako ćemo sada dobiti Gotham čak 5 puta već od onoga u Arkham Cityu, koji, između ostaloga, opravdava uvrštavanje Batmobilea, a također i dodatno otvara mogućnosti u slobodi kretanja s obzirom na mogućnosti glideanja na velikom prostoru.

Poznata free-flow borba je ostala vjerna već postavljenim temeljima, s tim da je uvedeno nekoliko novina. Tzv. Fear Takedown vam sada nudi mogućnost neutraliziranja nekoliko neprijatelja istovremeno ukoliko ih napadnete dok vas nisu uočili. Također, uveden je i Dual Play, u kojem paralelno kontrolirate Batmana i jednog od njegovih pomoćnika, što zna rezultirati u spektakularnim borbenim sekvencama.

batman-arkham-knight-trio
Batman: Arkham Knight (pregled)

Grafički igra izgleda stvarno sjajno, što vas dodatno uvlači u svijet Batmana i njegov Gotham. Batman je oduvijek bio poznat po karizmatičnim i osebujnim likovima, a svi pomaci u grafici dodatno povećavaju šarm svih njih. Nažalost kako biste uživali u svemu što Arkham Knight pruža (barem na PC-u) morat ćete imati računalo koje odgovara zahtjevima konzolama nove generacije, no to za današnje igre više i nije čudno.

Sudeći po dostupnim informacijama završni dio „originalne“ trilogije o Batmanu (Origins je svojevrsna crna ovca) bi trebao biti nešto stvarno posebno, nešto slično onome što je God of War 3 bio za tu franšizu, pogotovo kad se naglasi prelazak između generacija konzola. Čvrsto vjerujemo da će Arkham Knight biti jedna od najboljih igara godine, a i šire, te da ćemo uživati u svakoj minuti „oproštaja“ od Batmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:38