ISKORAK STUDIJA

Gamechuck i Novi sindikat potpisali prvi kolektivni ugovor u gaming industriji u Hrvatskoj

Igor Gajić (sredina); Aleksandar Gavrilović (desno); Tomislav Kiš (lijevo)

 Gamechuck
Kolektivni ugovor za radnike Gamechucka donosi skraćeno radno vrijeme s 8 sati dnevno na 6 sati i 45 minuta dnevno

Hrvatski studio za razvoj videoigara Gamechuck i Novi sindikat u petak su potpisali prvi kolektivni ugovor u gaming industriji u Hrvatskoj. S ovim kolektivnim ugovorom Gamechuck želi napraviti iskorak u hrvatskoj gaming industriji po pitanju prava i zaštite radnika.

"Gaming industrija rapidno raste na području Republike Hrvatske, a time i mogućnosti za eksploataciju radnika, pogotovo kada je u pitanju zloglasni "crunch time". U Gamechucku je crunch srećom strani pojam, ali to ne znači da se ne može i neće dogoditi u nekom trenutku. Kolektivni ugovor radnika u Gamechucku štiti upravo od takvih situacija. Smatram da je ovo veliki korak za radnička prava u gaming industriji na području Republike Hrvatske", izjavio je Igor Gajić, sindikalni povjerenik u Gamechucku.

Kolektivni ugovor za radnike Gamechucka donosi skraćeno radno vrijeme s 8 sati dnevno na 6 sati i 45 minuta dnevno, od kojih je 45 minuta obavezna pauza. Nadalje, povećan je broj slobodnih dana za godišnji odmor na minimalno 24.

Plaće su transparentne, a Gamechuck se obvezuje podnositi radnicima izvješće o poslovanju s financijskim podatcima svaka tri mjeseca. Radnici također imaju pravo na 10% udjela u dobiti poduzeća krajem godine.

Ukratko, kolektivni ugovor radnicima Gamechucka jamči: transparentnost plaća i poslovanja poduzeća; 10% udjela u dobiti; skraćeno i fleksibilno radno vrijeme; veći broj godišnjih i slobodnih dana; bolju kontrolu nad autorskim pravima; zaštitu dostojanstva radnika; uplatu u treći mirovinski stup; plaćen godišnji sistematski pregled

"O sindikalizmu se u svjetskoj industriji videoigara puno priča. Sindikalizam je važan za solidarnost i zaštitu slabijih u kolektivu, ali je također i koristan za tvrtku - demokratski mehanizmi donose balans odlukama Uprave, a transparentnost tjera Upravu na bolje planiranje i održivije poslovanje", rekao je Aleksandar Gavrilović, direktor i suosnivač Gamechucka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 02:40