Grand Theft Auto V

Kako pričati o igri čiji je prethodnik stvorio žanr? Neki će reći da je prastari Driver 2 bio prva sandbox avantura, no činjenica je da je tek GTA III igraču pružio golemi svijet u kojem je sve dopušteno. Uslijedili su nastavci od kojih, iskreno, teško je reći koji je bolji, zapravo svaki je najbolji, na svoj način. Peta instalacija nam donosi nekoliko radikalnih poteza koji dosad nisu viđeni u serijalu a koji igri daju dodatnu dimenziju.

Bolje je u troje

Igranje sa nekoliko likova nije ništa novo u igrama, no ne sjećamo se da smo imali prilike vidjeti nešto slično ovome. U igri postoje tri igriva lika Michael, Franklin i Trevor i kontrolu nad bilo kojim od njih možete promijeniti u bilo kojem trenutku. Na ovaj način igra daje tri različite perspektive iste radnje, ili vam jednostavno omogućuje prijelaz ogromnih udaljenosti u par sekundi. Pogledi na svijet svakog lika i njihove sposobnosti određuju gameplay koji vam svaki pojedinačni lik pruža. Michael je stari kradljivac koji je nezadovoljan svojim životom u mirovini, Franklin je dečko iz geta koji ne želi biti samo “još jedan crnac u bandi”, a Trevor je pak stereotipni redneck koji mrzi sve i svakoga i predstavlja moralno dno trojca.

Svaki od njih ima svoje poznanike i davatelje misija tako da zapravo dobivate tri igre u jednoj. Dok su misije Franklina i Michaela slične, barem kad je riječ o podneblju (urbano okruženje), Trevorove se većinom odvijaju na periferiji i raznim šumama gdje prevozi drogu, lovi jelene i vozi motor po vlakovima. Gledajući svakog zasebno, nema nekih pretjeranih inovacija koje dosada nismo vidjeli u serijalu, no stvari se zahuktaju kad se ekipa nađe na okupu. Naime za razliku od dosadašnjih nastavaka gdje ste mahom bili potrčko za razne mafijaše i ine moćnike, sada više-manje radite za sebe. Okosnica igre su grandiozne pljačke koje kao da su ispale iz visokobudžetnog blockbustera. Ne samo da imaju taj filmski osjećaj, već ćete i po prvi puta u serijalu aktivno sudjelovati u načinu na koji ćete nešto izvesti. Draguljarnicu možete bez problema opljačkati sa maskama i puškama, no isto tako možete pustiti uspavljujući plin kroz ventilaciju i u miru pokupiti sve što želite. Kao što smo već rekli svaki je lik dobar u nečemu, tako da ćete morati koristiti svu trojicu za vrijeme zajedničkih misija…istovremeno.

Istovremeno korištenje tri lika možda zvuči komplicirano no kad se naviknete, bit će fluidno i prirodno. Dok kontrolirate jednog lika ostalu dvojicu kontrolira A.I. (koji je odličan), no vi u trenutku možete prebaciti kontrolu sa snajpera koji pruža vatrenu podršku, do onoga na zemlji koji treba zaobići policiju bez da ga primijete. Izvan misija igra je toliko velika i pruža toliko mogućnosti da ćete se često samo izgubiti u Los Santosu. Od raznih utrka što na cestama, što izvan njih pa preko sportova poput golfa i tenisa, sve do vožnje aviona i skakanja sa padobranom – sve što vam padne napamet vjerojatno ćete moći i raditi. Vožnja koje će biti mnogo je odlična, fizikalni modeli auta su kvalitetno odrađeni i iako nisu na razini kvalitetnih simulacija imat ćete osjećaj da je svaki auto koji vozite različit od drugoga. A.I. je kao što smo rekli odličan, iako se zna u rijetkim situacijama pogubiti (većinom kada vas napada puno neprijatelja) u većini slučajeva je za svaku pohvalu. Posebno treba istaknuti potjere gdje je policija iznimno agresivna i nećete joj lagano pobjeći, pogotovo ako vas love sa nekoliko vozila.

Stvarni svijet u virtualnom okruženju

Los Santos, odnosno LA je u svakom pogledu uspio nadmašiti Liberty City, odnosno NY. Iako su i GTA IV i GTA V svijetlo dana vidjele na istim konzolama, razlika u godinama je očigledna. Najznačajnija razlika je vidljiva kad se maknete od velikih zgrada i kuća te se zaputite u prirodu, realna promjena dana i noći te vremenskih uvjeta na poljima i u šumama je nešto što će ostati s vama i nakon završetak igranja. Grafički bismo igru usporedili sa novim Max Payneom, što i nije čudno kad se uzme u obzir da ju je radila ista tvrtka. Koliko je za uvjerljive likove bitan izgled, toliko je i gluma, a ni ovdje GTA ne razočarava. Svi likovi, iako namjerno prikazani stereotipno, izgledaju i zvuče kao prave osobe i imaju sposobnost da vas naljute, nasmiju i šokiraju, što se ne može reći za svaku igru. Na soundtrack smatramo da ne treba trošiti riječi, kao i svaki puta imate desetak radio stanica i sigurno će svatko naći nešto za sebe.

PC zapostavljen?

Slično kao i sa fantastičnim Red Dead Redemptionom koji nikad nije svanuo za PC tako se čini da će i GTA ostati ekskluziva za konzole. Prava šteta jer nema svatko PS ili Xbox, a priliku da ovakvo remek djelo igra treba svatko imati. No vidjeli smo i neke dokaze da bi se GTA V trebao pojaviti na PC-u, stoga se treba strpjeti i čekati službenu najavu iz Rockstara. Bez premca GTA V je vrhunac serijala i žanra, te jedna od najboljih igara ikad napravljenih, a mi savjetujemo svakome tko ima mogućnost da ju zaigra što prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 11:22