NOVA VRSTA SPORTAŠA

HRVATSKI ESPORTAŠ 'SACRE' O KARIJERNOM UZLETU I RAZVOJU ESPORTOVA 'Vodio sam bitke s roditeljima, ali su se zainteresirali kad sam počeo zarađivati'

Toni „Sacre“ Sabalić profesionalni je esportaš, a igra u kojoj se natječe zove se League of Legends. Nedavno je sa svojim je timom KlikTech osvojio prvu sezonu Vip Adria Lige pobjedom u velikom finalu koje se održavalo na sajmu Reboot infoGamer 2017 u Zagebu krajem prošle godine. Toni je prije par mjeseci potpisao ugovor s europskim prvacima organizacijom G2 Esport za koju već otprije igra Luka „PerkZ“ Perković kojeg smatraju jednim od najboljih igrača League of Legends u Europi.

Pitali smo Tonija kako mu napreduje karijera nakon osvajanje najveće do sada regionalne esport lige. "Moja profesionalna esport karijera trenutno napreduje bolje nego ikada i veoma sam zadovoljan tom činjenicom. Igram i dalje za domaći tim Kliktech s kojim ćemo se pokušati kvalificirati na europski kup i dati sve od sebe. U međuvremenu sam potpisao i za šampione europe, G2 kao sub/toplane."

G2 Esport smatra se europskom silom u League of Legendsu, ekipa se već tri uzastopne sezone natječe u najprestižnijoj LoL ligi League of Legends Championship Series (LCS). Prošle su godine kao najbolja momčad LCS-a u Europi osigurali mjesto na velikoj završnici svjetskog prvenstva koje se odvijalo u Pekingu s ukupnim nagradnim fondom od nevjerojatnih više od 4,5 milijuna američkih dolara.

Perković i G2 nažalost nisu se sretno proveli u Kini te su ispali već u grupnoj fazi. Nakon toga javile su se logično potrebe za promjenom u timu, a kapetansku ulogu i zadatak za sastavljanje nove momčadi povjereni su upravo našem PerkZ-u. "Luka i ja imamo poseban prijateljski odnos. Za vrijeme Božića se razvila ideja da bi me on pozvao u G2 kao zamjenskog igrača. Mjesec dana kasnije me na skype dodao G2 COO. Sve je više manje bilo finalizirano kroz nekoliko dana što se tiče samog G2", kaže Sacre.

Interes roditelja tek nakon zarade

Toni za sebe tvrdi kako je na profesionalnoj sceni već jako dugo, no smatra kako još uvijek nije uspio u esportu. Mišljenja je kako esport scena kod nas pa čak i na području Europe nije dovoljno razvijena. League of Legendsom se počeo profesionalno baviti još 2013. godine kada situacija, kako sam kaže, nije bila ni slična današnjoj.

U razgovoru smo se dotakli i pristupa roditelja prema mladima koji imaju ambicije postati profesionalni esportaši. "I ja sam također morao voditi "krvave" bitke s roditeljima koji nisu imali pojma čime se ja to bavim", objašnjava Sacre. Roditelji su počeli se interesirati o tome što radim tek nakon što sam počeo dobivati neka primanja. Mislim da odricanje školskih obaveza nije baš preporučljivo i da se sve može odraditi u granicama normale, a da dijete i dalje napreduje u smjeru u kojem želi kad je u pitanju esport. Znam mnogo profesionalnih ili polu profesionalnih igrača koji nisu na najvećem nivou natjecanja, ali i dalje pohađaju fakultete i zarađuju neke novce od toga. Naravno, netko to se uistinu želi baviti time, trebao bi se maksimalno posvetiti esportu ako shvati da može i želi jednog dana igrati na najvećem stupnju natjecanja kao što je LCS u League of Legendsu."

Nagradni fondovi turnira

Toni je mišljenja kako nije dobro da mladi igraju igre poput LoL-a cijeli dan i da bi se broj sati za igranje trebao odrediti prema tome koliko je dijete motivirano u esportu te koliko mu obaveze ostave slobodnog vremena. "Roditelji bi tu zapravo mogli biti od velike pomoći kroz potporu ili planiranje rasporeda jer mislim da je potpora obitelji puno veća motivacija nego novac (djeci prvenstveno, mislim da je za roditelje obrnuto)."

Vjerojatno najveća prepreka kod mladih ljudi koji streme ka profesionalnim esport vodama je – novac za život. Kako monetizirati silno vrijeme koje provode vježbajući? "Trenutno većina primanja i dalje prvenstveno dolaze kroz osvajanje turnira. Prava sponzorstva kao u sportu gotovo da i ne postoje iako sam pozitivan da će se i to promijeniti već ove godine", dodaje Sacre.

Kao i u ostalim sportovima, naša regija uvijek je davala sjajne individue koji su na svjetskoj razini postizali značajne uspjehe, tako je i u esportu. Ipak, u momčadskim videoigrama kao što su League of Legends i Counter-Strike, timski podvizi su ono što ostaje zapisano. Sponzorski novac gorivo je koje pokreće gotovo svaki sport, a to je komponenta koja očito još uvijek nedostaje u regionalnom esportu.

Stvari se nesumnjivo polako razvijaju, svjedočimo sve većem broju unosnih regionalnih esport liga i sponzorskih ugovora, a jedan od najzapaženijih projekata na tom polju definitivno je Vip Adria Liga koja uskoro kreće u drugu sezonu, ona bi domaćim igračima i timovima trebala ponuditi platformu za profesionalizaciju i lansirati ih na globalnu esport scenu.

Prošle smo godine imali smo priliku svjedočiti i prvom značajnoj akviziciji jednog Counter-Strike tima, kada je domaća razvojna i dizajnerska agencija Codecacao pod svojim brandom Valiance s finskim investitorima, uložila u najbolju regionalnu CS:GO momčad – Binary Dragons. Pod imenom Valiance&Co nedugo zatim postali su i prvi osvajači Vip Adria Lige powered by ESL, čija se završnica održala na sajmu Reboot infoGamer 2017 u Zagrebu.

Ravnopravni Balkan

Bez obzira na to što je potpisao za momčad koja spada u europske esport megasile, Sacre se i dalje natječe sa svojim regionalnim timom. "Moj trenutni plan je da s KlikTechom nastavimo dominirati EBL, kvalificiramo se na europski kup i da damo sve od sebe na tom europskom kupu odnosno da dokažemo Balkan kao kompetitivnu regiju koja može parirati ostatku europskih timova/liga.

Svjestan je i mogućnosti da ta priča i ne doživi sretan kraj, a u tom slučaju zatražio bi od G2 Esporta da se preseli u njihovo sjedište i počne trenirati s njima kao zamjena. "Ako to sve ne prođe baš najbolje, vjerojatno bih zatražio od G2 da postanem inhouse sub. Ako bi mi to odobrili, preselio bih se u Njemačku i živio bih s LCS timom. To bi bilo nezaboravno iskustvo za mene koje bih definitivno iskoristio da izgradim u najbolju verziju sebe. Život bi se vjerojatno dosta promijenio, ali to je nešto o čemu razmišljam godinama i spreman sam na taj izazov ako dođe do toga", zaključuje Sacre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:16