Noviteti

Huawei predstavio svoj novi preklopni pametni telefon s dosad neviđenim detaljem

Huawei P50 Pocket

 Huawei
Prema najavama iz kineske tvrtke, Huawei P50 Pocket trebao bi imati potpuno ravan ekran kada se rasklopi, bez vidljivog pregiba

Nakon tri generacije svog preklopnog telefona Mate X, Huawei je napokon nedavno predstavio svoj prvi model preklopnog pametnog telefona u kompaktnoj, takozvanoj "clamshell" formi - P50 Pocket - koji će skupa s modelom P50 Pro uskoro biti dostupan i hrvatskim kupcima.

P50 Pocket će, zapravo, biti jedini konkurent Samsungovom Galaxy Flip3. Dizajn telefona nastavlja se na P50 Pro, poglavito kada je riječ o stražnjoj strani uređaja, gdje se nalaze dva velika kružna modula koji na reuglarnim Huaweijevim telefonima sadržavaju kamere. Kod preklopnog uređaja je stvar malo drugačija - gornji krug je taj u kojemu su kamere, dok se u donjem nalazi kružni vanjski zaslon, koji bi trebao biti u mogućnosti prikazivati brojne sadržaje - notifikacije, alarme, kalendar, upravljanje muzikom, a služit će i kao ekran prilikom fotografiranja. Ima dijagonalu od jednog inča i radi u sinergiji s unutarnjim ekranom - ako nešto započnete raditi na glavnom ekranu i zaklopite telefon, možete nastaviti na pomoćnom vanjskom. Na kineskom tržištu postoje dvije boje, zlatna i bijela, dok će na hrvatskom biti dostpna samo bijela. Riječ je o dizajnu koji dosad nismo viđali na pametnim telefonima. Pozadina je, naime, teksturirana u pravilnim geometrijskim oblicima.

image

Huawei P50 Pocket

Huawei

Kod preklopnih uređaja uvijek je najveće pitanje, naravno, ekran. U najavi telefona Huawei obećava da se mjesto na kojemu se ekran pregiba neće primijetiti uopće, ili barem skoro uopće, odnosno da će taj preklopni ekran biti potpuno ravan kada se uređaj rasklopi. To bi trebalo biti postignuto zahvaljujući novom "multi-dimenzionalnom" dizajnu šarke za preklapanje. Sklopljen uređaj ima debljinu od 15,2 milimetra, dok je u rasklopljenom stanju više nego upola tanji, 7,2 milimetra. Sam zaslon donosi vrhunske specifikacije - 6,9-inčni OLED panel s frekvencijom osvježavanja od 120 Hz, podrškom za P3 raspon boja, brzinu uzorkovanja od 300 Hz, rezoluciju od 2790 X 1188… Stranice imaju omjer od 21:9, što znači da je riječ o prilično tankom i izduljenom ekranu, prilično standardno za ovakve telefone.

Budući da pripada Huaweijevoj obitelji P, koja je uvijek bila usmjerena prema fotografskom iskustvu korisnika, i P50 Pocket trebao bi imati prilično moćan sustav kamera. Radi se o trostrukom modulu, sa 40-megapikselnom True-Chroma glavnom kamerom, 13-megapikselnom ultraširokom kamerom te 32-megapikselnom Ultra Spectrum kamerom, uz 10,7-megapikselnu selfie kamerom u ekranu. Naravno, uz pomoć vanjskog ekrana i glavne kamere mogu služiti za snimanje selfieja. Prema najavama iz Huaweija, kamere su potpomognute sustavom Huawei XD Fusion Pro, koji bi trebao donijeti 20 posto precizniju reprodukciju boja te 50 posto točnije prikupljanje ambijentalnog osvjetljenja. Fotografiranje u uvjetima slabog osvjetljenja i dalje bi trebalo biti jedna od najjačih strana.

image

"Widgeti" za vanjski ekran na P50 Pocket

Huawei

Zbog Huaweijevih dugogodišnjih problema s američkom administracijom, P50 Pocket nema mogućnost 5G povezivosti. Pogoni ga sistemski čip Snapdragon 888, uz 8 gigabajta RAM-a i 256 gigabajta interne memorije. Zbog iste situacije, telefon nema službenu podršku za Googleove aplikacije i sisteme. Međutim, postoje neslužbeni i zaobilazni načini na koji se to može prevazići i tako postići da uređaj radi kao manje-više bilo koji drugi Android telefon. Softver EMUI 12 je baziran na Androidu. Baterija ima kapacitet od 4000 mAh i, poznavajući Huaweijeve telefone, to bi trebalo biti dovoljno za dan i pol intenzivnijeg korištenja. Opremljen je mogućnošću brzog punjenja od 40W, no nažalost nema opcije bežičnog punjenja. Huawei P50 Pocket u Hrvatskoj će biti dostupan u veljači s cijenom od 9999 kuna.

image

Huawei P50 Pro

Huawei

Osim toga, u Hrvatsku napokon dolazi i Huaweijev flagship model P50 Pro koji je predstavljen još prošle godine u srpnju. Riječ je o liniji koja je godinama pomicala granice fotografije na mobilnim uređajima. P50 Pro donosi kameru s "dvostrukom matricom" i sustavom XD Fusion Pro, kao i značajkom "True Chroma Shot". Riječ je o četverostrukoj kameri s 50-megapikselnim glavnim senzorom s optičkom stabilizacijom koji radi u kombinaciji sa 40-megapikselnim monokromatskim senzorom, tu je i 13-megapikselna ultraširoka kamera, kao i 64-megapikselna 3,5X telefoto kamera s optičkom stabilizacijom. Dizajn se nastavlja na trenutačni Huaweijev kod, s dva velika kruga na poleđini.

image

Huawei P50 Pro

Huawei

Ekran ima dijagonalu od 6,6 inča, riječ je o OLED panelu s frekvencijom osvježavanja od 120 Hz i rezolucijom od 2700 X 1228 piksela. Radi uz pomoć sistemskog čipa Snapdragon 888 4G (dakle, nema 5G opcije), uz 8 GB RAM-a i 256 GB memorije. Baterija je prilično velika za ovakav uređaj, 4360 mAh, ima mogućnost superbrzog punjenja od 66W te bežičnog brzog punjenja od 50W. U prodaji će biti od 7. veljače u dvije boje, golden black i cocoa gold, i s cijenom od 8999 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:30