HUAWEI FREEBUDS 4

Isprobali smo nove slušalice koje prilagođavaju poništavanje buke prema uhu svakog korisnika, evo dojmova

Huawei slušalice
 Huawei
Nove slušalice kineskog proizvođača su privlačnog dizajna, vrlo lagane i s odličnim zvukom, ali bi baterija mogla biti bolja

Huawei je u posljednjih nekoliko godina nanizao priličan broj vrlo solidnih do odličnih modela slušalica i čini se da s tim trendom ne namjeravaju stati. U Hrvatskoj su nedavno lansirali svoj najnoviji model TWS slušalica FreeBuds 4, koje je Jutarnji imao priliku testirati.

Huawei kod dizajniranja FreeBuds 4, čini se, nije pretjerano išao na kartu originalnosti. Glava slušalica je oblikovana prema već ustaljenom receptu koji je davno etalibirao Apple sa svojim prvim AirPodsima, a što su potom posudili mnogi, pa tako i Huawei. Uz tu "open-fit" glavu slušalice prilijepljeno je vrlo elegantno, duguljsto i jednostavno dizajnirano cilindrično tijelo. Kutija za punjenje je odlično riješena - radi se o okruglom i plosnatom kućištu od plastike koje odaje dojam prilične kvalitete. Istodobno, kutija je vrlo lagana i uopće nije problem neprestano je nositi u džepu.

image
Huawei slušalice
Huawei

I same slušalice su fantastično lagane, pritom i vrlo ugodne za nošenje, pa nije neobično potpuno zaboraviti da ih nosite u uhu. Unatoč tome, stabilne su i neće ispasti same od sebe, čak ni kod veće aktivnosti. FreeBuds 4 dolaze u dvije boje - bijeloj i sivoj. Na testu smo imali sivu i mora se priznati da je izuzetno dobro pogođena. Posebno kućište, koje je matirano. Slušalice pak imaju polirani finiš. To je definitivno stvar ukusa, ali čini mi se da bi izgledale još bolje da su i slušalice mat. S donje strane kutije je USB-C utor za punjenje, s desne strane je gotovo neprimjetna tipka za povezivanje s drugim uređajima, a s prednje LED dioda koja bojom odaje razinu baterije.

Osim što imaju aktivno poništavanje buke (Adaptive Noise Cancelling, ANC), riječ je o, kako navode iz kineske tvrtke, prvim slušalicama na svijetu koje imaju tehnologiju "Adaptive Ear Matching" ili AEM. Tehnologija Adaptive Ear Matching (otprilike bi se moglo prevesti kao "adaptivno usklađivanje s uhom") je prvi put upotrijebljena za slušalice takozvanog "open-fit" dizajna. Sustav je osmišljen tako da automatski prepozna oblik uha korisnika te način nošenja i potom odredi optimalne postavke poništavanja buke.

image
Huawei slušalice
Huawei

Kako to funkcionira u praksi? Pa, relativno očekivano - ako ne očekujete previše. Pošto nema fizičkog zaptivanja uha, normalno je da nešto okolišne buke prođe. Ako želite potpunu izolaciju od okoliša, ovo nisu slušalice za vas (i u tom slučaju zapravo bi bilo bolje odabrati "over ear" dizajn). Freebuds 4 pak solidno eliminiraju monotone zvukove niskih frekvencija - recimo brodskog ili avionskog motora - dok će ostali zvukovi i dalje biti prisutni.

Zvuk koji emitiraju ove slušalice je vrlo kvalitetan i ne raspada se ni kod vrlo glasnog slušanja. A glasnoća je na zavidnoj razini za ovakav tip uređaja. Za telefoniranje su izvanredne, mikrofoni odlično hvataju glas. Ono što pak Huawei radi možda bolje od svih ostalih proizvođača na trenutnom tržištu jest način upravljanja funkcijama slušalica. Ne samo da na tako minijaturne uređaje uspijevaju ugurati doista iznenađujući broj različitih funkcija, nego je i samo upravljanje ergonomski odlično riješeno.

Konkretno, čim izvadite jednu slušalicu iz uha reprodukcija prestaje, čim je vratite natrag opet počinje. Ta opcija može se isključiti, a sve ostale geste su prilagodljive. Primjerice, geste se mogu namjestiti ovako: dvostruki pritisak na bilo koju slušalicu prilikom poziva služi za javljanje i za prekidanje poziva, a kada poziva nema onda dvostruki pritisak na lijevu slušalicu prebacuje na prethodnu pjesmu, a na desnu na sljedeću pjesmu; pritisak s duljim držanjem kod poziva odbacuje poziv, a kada poziva nema pali i gasi poništavanje buke; klizanjem po tijelu slušalica se upravlja glasnoćom.

image
Huawei slušalice
Huawei

Inače, kako biste mogli iskoristiti puni potencijal slušalica i, primjerice, pratiti stanje baterije na pametnom telefonu te prilagođavati geste, obavezno odmah na pametni telefon instalirajte Huaweijevu aplikaciju za upravljanje uređajima AI LIFE. Za to je pak nužno prvo skinuti Huaweijevu trgovinu aplikacijama App Gallery, koja se ne može naći u ostalim trgovinama s aplikacijama, nego na Huaweijevoj web stranici. Na smartphone se skine kao "APK" (Android Application Package) i nakon toga instalacija ide jednostavno.

Baterija je samo solidna. Kada je funkcija aktivnog poništavanje buke uključena troši se više baterije, pa treba očekivati oko dva do dva i pol sata neprekidnog rada, dok se kod isključenog poništavanja to penje na oko četiri do pet sati, ovisno o glasnoći i drugim postavkama. U kutiji za punjenje su ukupno 22 sata, a dovoljno je samo 15 minuta punjenja da bi se dobilo novih dva i pol sata rada. U praksi se tako pokazalo da vrlo rijetko ostajete bez struje u slušalicama i punio sam ih, u prosjeku, svaki drugi dan.

FreeBuds 4, inače, podržavaju dvostruku vezu s uređajima, bez obzira na to je li riječ o pametnom telefonu, tabletu, računalu ili satu i bez obzira na to radi li se o Androidu, iOS-u ili Windowsu. S novijim Huaweijevim uređajima spajaju se automatski i ta veza funkcionira fenomenalno. Preporučena cijena slušalica je 1199 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:15